Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszámoltuk: 500 Ft-tal drágább lesz taxizni

2018.04.25. 14:59
Ravaszul emelték a taxitarifákat, a sok százalék között azt se tudja az utas, melyik az igazi. Kiszámoltuk, hogy júliustól mennyivel kell többet fizetnie az átlagos, valamint az annál rövidebb vagy hosszabb taxiutakon.

Elfogadta a szerdán a fővárosi közgyűlés azt a taxis kezdeményezést, hogy megemeljék a taxitarifákat. Az alapdíj júliustól 450 forintról 700 forintra (55%-kal), a kilométerdíj 280 forintról 300 forintra (7%-kal) és a percdíj 70 forintról 75 forintra (7%-kal) növekszik. 

Mivel a tarifák differenciáltan emelkedtek, nem lehet pontosan megmondani, hogy az emelés hány százalékos drágulásban jelentkezik az utasok pénztárcáját nézve. A taxisok átlagosan 10%-os drágulást emlegetnek, de azt is fel lehet tenni, hogy a fix magasabb alapdíj rövidebb távon jóval drágább utazást, hosszabb távon kevésbé drágább utazást okoz.

Mint Dudás Zoltántól, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési tagozatának elnökétől megtudtuk, a kamarai statisztikák szerint egy átlagos taxiút 7 km. Ezért az átlagdrágulás kiszámolásához kerestünk két 7 kilométeres utat és segítségül hívtuk a Főtaxi díjkalkulátorát:

  • A Deák térről az út a Gyöngyösi úti metrómegállóig 6,8 km hosszú. Ára a taxidíj-kalkulátor szerint 

most 2532 Ft. 

Ez a kalkuláció valamennyire figyelembe veszi a forgalmat is, hiszen ha tisztán alapdíjjal és kilométerdíjjal számolna a kalkulátor, akkor az összeg 2300 Ft lenne, ezért a kalkulált összegben valószínűleg benne van már bő 3 percnyi percdíj is, ami a Google maps forgalmi adatai szerint pont a nappali (18 perc) és az éjszakai (15 perc) eljutási időkülönbség erre azt útra. 

Ez az út az új tarifával 

2965 Ft lesz, 

azaz 15%-kal drágul (6,8 km*300 Ft+700 Ft+225 Ft=2965 Ft).

  • A Deák térről a Flórián térre 7,1 km az út. A taxidíj-kalkulátor szerint 

most 2657 Ft-ba kerül.

Ez az út az új tarifával 

3130 Ft lesz, 

azaz 15%-kal drágul.

Kijelenthető, hogy az átlagos hosszúságú taxiúton a drágulás körülbelül 15%, azaz 500 forinttal többe kerül átlagban a taxizás.

De mi a helyzet a rövidebb utakon? Megnéztük azt is.

  • A Deák térről a Boráros térig 2,7 km-t kell utazni. A taxidíj-kalkulátor szerint ez

most 1289 Ft-ba kerül.

Ez az út az új tarifával 

1595 Ft lesz, 

azaz 20%-kal drágul.

  • Egy hosszabb úton, például az óbudai Flórián tér és a csepeli Szent Imre tér közötti 16,7 km-es távon a taxidíj-kalkulátor szerint 

most 5640 Ft-ot kell fizetni.

Ez az út az új tarifával 

6210 Ft lesz, 

azaz mintegy 10%-kal drágul.

A kalkulátor igazolta a feltevést, hogy az átlag 7 km-nél rövidebb utakon nagyobb az áremelkedés - minél rövidebb, annál nagyobb -, a hosszabbakon viszont kisebb.