Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Fürjes: A kormány nem gyámkodhat Budapest fölött

2018.05.24. 10:42

A mindenkori kormány nem hagyhatja magára a fővárost, de nem is gyámkodhat fölötte, ennek jegyében cselekszünk. Budapest a pártok fölött álló ügy - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Fürjes Balázs, az új, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár, aki eddig kormánybiztosként felügyelte a budapesti beruházásokat.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség új államtitkárság létrehozására, azt felelte: "2030-ra Budapest Európa legélhetőbb városa, egyik legjobb helye lehet. Hogy kihozzuk a helyzetből a maximumot, a kormány oldaláról is koncentráltabb irányításra, tervszerűségre van szükség. A változás nem csorbítja, a kerületek jogait...Javítjuk az együttműködést a fővárossal, hatékonyabbá tesszük a kormányzati Budapest-munkát". 

Fürjes kacsának nevezte a hírt, hogy emiatt csorbulna Budapest önkormányzatisága. "Semmilyen hatáskört nem von el senki a fővárostól, sőt a főpolgármester személye tovább erősödik, hiszen mostantól jogszabály rögzíti, hogy a kormányzati Budapest-feladatokat is vele közösen kell ellátni" - mondta. 

A riporter megkérdezte, nem tartanak-e attól, hogy Budapest egy kritikus hely, mire Fürjes azt válaszolta: "Budapest valóban mindig a racionális kritikai gondolkodás hazai fellegvára volt, ami ugyanakkor hozzájárul a város sikeréhez...Aki fél a vitáktól, és nem bírja a kritikát, az ne vállaljon munkát a főváros dolgában. Nem a legkönnyebb terep, de a munka szép, és Budapest mégis csak az egyetlen magyar világváros". 

Fürjes szerint az államnak mindig támogatnia kell Budapestet, mindig felelős volt és lesz érte, mert egy várostól önerőből nem várható el, hogy megvalósítsa azt, amire a fővárosiaknak és Magyarországnak szüksége van. 

Az államtitkár arra hív fel mindenkit, hogy "találjuk ki együtt Budapestet" - mondta. Az ötletek felvetéséhez internetes felületeket is szeretnének nyitni. Az egyeztetés sarokpontjairól azt mondta, biztos érinteni kell majd a közlekedés témáját, a város családbaráttá tételét, a kisgyermekesek közlekedésének megkönnyítését, vagy a Duna és a város kapcsolatát, a folyópartok jobb birtokba vehetőségének kérdését.