Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitiltották a segwayt és beerbike-ot a belvárosi sétálóutcákból

B RKL20170708022
2018.05.29. 12:40
Belváros képviselő-testületének döntése értelmében június közepétől tilos a használata a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezeteken az alábbi eszközöknek: segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, sörbike, riksa, áll a kerület közleményében.

A fenti eszközökről a sétálóutcákban le kell szállni, és azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet közlekedni. A jogszabályról a kölcsönző/bérbeadó természetes-, vagy jogi személyeknek, cégeknek tájékoztatniuk kell az eszköz használóit.

Az indoklás szerint az utóbbi években a rendeletben felsorolt elektromos közlekedési eszközök elterjedése tömeges lakossági panaszt váltott ki a Belvárosban. Ennek főbb oka, hogy ezeket az eszközöket használatában rutintalan személyek vezetik, a gyalogos járdán, relatív nagy sebesség mellett, az elektromos motorból adódóan a gyalogosok számára kevésbé észrevehetően, zajtalanul. Emiatt a gyalogos közlekedésre fokozottan balesetveszélyesek.

A jogszabály szerint ezek az eszközök már tavaly nyáron is nagy számban lepték el a Belvárost, mára pedig kezelhetetlenné vált a jelenlétük. A sétálóutcákban tömegesen, sokszor fegyelmezetlenül és nagy sebességgel közlekednek, közvetlenül veszélyeztetik a gyalogosokat, lehetetlenné teszik a gyalogos közlekedésre szolgáló területek biztonságos, rendeltetésszerű használatát.

A riksák és sörbike-ok méretükből eredően eleve nem alkalmasak arra, hogy a gyalogosok közlekedésére szolgáló területen azok veszélyeztetése és zavarása nélkül közlekedjenek. Aki a rendeletet nem tartja be, akár 150 ezer forintos büntetésre, vagy 50 ezer forintos helyszíni bírságra is számíthat. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester javaslatára ugyanis módosították a képviselők a kerület közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet is. 

TSD3838
Fotó: Kováts Dániel / Velvet

Lapunk korábban megszavaztatta olvasóit, hogy melyik budapesti turistajárművet utálta vagy szerette meg a nyáron.

Ez lett az eredmény. Nem véletlen, hogy a beerbike-okat már két másik belvárosi kerület is kitiltotta a közterületeiről. A segwayesekre pedig Vitézy Dávid akadt ki legutóbb.

Frissítés: Sok olvasónknak nem volt egyértelmű, hogy most akkor a járdáról is ki vannak-e tiltva ezek a fenti dolgok. A rendeletben gyalogút szerepel, az pedig nem egyenlő a járdával. A gyalogút olyan önálló út, amely a gyalogosok közlekedésére szolgál és amin eddig is tilos volt bármilyen járművel közlekedni. A gyalogutat kör alakú kék táblán kézenfogva sétáló férfi és kislány figurája jelzi. A köznyelvben sétálóutcának nevezett terület pontos neve pedig gyalogos övezet, vagy zóna, táblája pedig ugyanilyen, csak alatta ZÓNA felirat látható.

Frissítés 2:

Az érintett körzet térképét ide kattintva lehet letölteni.

(Borítókép:  Segway-jel közlekedő turisták a Hard Rock Cafe előtt az V. kerület Vörösmarty téren. 2017 nyarán - fotó:  Róka László / MTI)