Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljesen kiszáradt a tavaly felállított óbudai mohafal

2018.05.30. 09:31

Egy év sem telt el azóta, hogy átadták az óbudai Kolosy téren azt a szupermodern mohafalat, ami állítólag 275 városi fa levegőszűrő, -tisztító képességével rendelkezik, mostanra azonban légtisztítás helyett inkább csak lelombozó látványt nyújt, a moha ugyanis rég kiszáradt rajta – írja a 444.

A mohafal felállításáról majdnem napra pontosan egy éve született döntés, ami leginkább azért volt érdekes, mert a német Green City Solutions eszközének még csak pár helyen volt tesztüzeme, de az önkormányzat így is bevállalta a hat hónapos tesztüzemet, potom húszezer euróért, azaz majdnem hat és fél millió forintért.

A mohafal egyébként papíron tényleg nagyon modern, többek közt mert

  • a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt a saját működéséről és a fal információs felületén meg is jeleníti azt, így látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye,
  • a mohakazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, sőt a berendezés rendelkezik saját esővíztartállyal is a szárazabb időszakokra,
  • a működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekkel állítják elő és akkumulátorban tárolják, hogy napszaktól függetlenül működhessen,
  • ráadásul a mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot vandálbiztosra és időjárásállóra tervezte a német startup cég.

Ennek tudatában elég meghökkentő, hogy a rendszer a jelek szerint nem működik, mert egyszerűen rosszul tervezték meg a belső öntözőberendezést, a víz ugyanis nem tudott eljutni a mohához, ami így egyszerűen kiszáradt. A probléma már a telepítés után pár héttel kiderült, de hiába próbálták külső öntözéssel orvosolni, az sem segített a helyzeten.

Az önkormányzat többször jelezte a problémákat a gyártó felé, de reakciót nem kaptak a cégtől, és azt sem sikerült elérni, hogy újratelepítsék a mohát. A kerület honlapja szerint a német cég inkább elfogadta, hogy az önkormányzat az első hónap után nem fizette a bérleti díjat.

A képviselő-testület március 2-án végül úgy döntött, felbontja a bérleti szerződést azzal az indokkal, hogy a fejlesztő cég nem tudta garantálni a tesztidőszakban a köztéri bútor folyamatos működését.