Teljesen kiszáradt a tavaly felállított óbudai mohafal

2018.05.30. 09:31

Egy év sem telt el azóta, hogy átadták az óbudai Kolosy téren azt a szupermodern mohafalat, ami állítólag 275 városi fa levegőszűrő, -tisztító képességével rendelkezik, mostanra azonban légtisztítás helyett inkább csak lelombozó látványt nyújt, a moha ugyanis rég kiszáradt rajta – írja a 444.

A mohafal felállításáról majdnem napra pontosan egy éve született döntés, ami leginkább azért volt érdekes, mert a német Green City Solutions eszközének még csak pár helyen volt tesztüzeme, de az önkormányzat így is bevállalta a hat hónapos tesztüzemet, potom húszezer euróért, azaz majdnem hat és fél millió forintért.

A mohafal egyébként papíron tényleg nagyon modern, többek közt mert

  • a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt a saját működéséről és a fal információs felületén meg is jeleníti azt, így látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye,
  • a mohakazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, sőt a berendezés rendelkezik saját esővíztartállyal is a szárazabb időszakokra,
  • a működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekkel állítják elő és akkumulátorban tárolják, hogy napszaktól függetlenül működhessen,
  • ráadásul a mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot vandálbiztosra és időjárásállóra tervezte a német startup cég.

Ennek tudatában elég meghökkentő, hogy a rendszer a jelek szerint nem működik, mert egyszerűen rosszul tervezték meg a belső öntözőberendezést, a víz ugyanis nem tudott eljutni a mohához, ami így egyszerűen kiszáradt. A probléma már a telepítés után pár héttel kiderült, de hiába próbálták külső öntözéssel orvosolni, az sem segített a helyzeten.

Az önkormányzat többször jelezte a problémákat a gyártó felé, de reakciót nem kaptak a cégtől, és azt sem sikerült elérni, hogy újratelepítsék a mohát. A kerület honlapja szerint a német cég inkább elfogadta, hogy az önkormányzat az első hónap után nem fizette a bérleti díjat.

A képviselő-testület március 2-án végül úgy döntött, felbontja a bérleti szerződést azzal az indokkal, hogy a fejlesztő cég nem tudta garantálni a tesztidőszakban a köztéri bútor folyamatos működését.