Judit
2 °C
7 °C

Murphy törvényével válaszolt a BKV a klímakérdésre

2018.06.06. 09:40
Egyre gyakrabban jelzik az utasok, hogy nem jól működik a klíma a BKV járatain. Elvileg a szabályzat szerint 24 Celsius-fok hőmérsékletnél elrendelik a klímaberendezések bekapcsolását, a gyakorlatban azonban az utasok nem mindig érzik ezt.

Úgy, ahogy például olvasónk se, aki a következő háborgó levéllel fordult hozzánk. Mint írja, még nem is jött el az igazi nyári 35-40 fokos meleg, de a Dél-Pesten futó Van Hool buszok (136E, 85, 85E) egyikén sem üzemel a klíma, és szellőztetni sem lehet, mivel egyik oldalon nincs ablak. 50 fokban ájuldoznak az emberek, miközben klíma lenne a buszon, csak a BKK nem képes megcsináltatni vagy üzemeltetni. 

Mi az oka, hogy a drága bérletet meg jegyet meg kell venni, miközben a 10-15 perces buszút alatt konkrétan csirkekeltetőben kell utazni?

– teszi fel a kérdést.

A Közlekedő Tömeg Egyesület klímás hibabejelentő appjára napi 30-50 bejelentés érkezik. Most vasárnap 50 jött, és a fele az M3-as metrópótló buszt érintette. (A hétvégén teljes vonalas pótlás van, 60-80 pótlóbusz jár, jelentős részben 10-15 éves használt járművek).

Megkérdeztük a BKV-t is, ahol a következő általános érvényű választ adták:

Az autóbuszok működő klímával állnak forgalomba, ám az üzemeltetés során, napközben előfordulhat, hogy a rendszer meghibásodik. 

Magyarul: ne csodálkozzunk rajta, ha rossz a klíma, mert – ahogy Murphy törvénye kimondja – ami elromolhat, az el is romlik. (Bár Murphy törvénye valójában nem a beletörődést jelentené, hanem, azt, hogy akkor mindig legyen tartalékmegoldás a működés fenntartására.) De mi van azokkal a légkondicionáló berendezésekkel, amik zúgnak ugyan, de nem hűtenek?

A BKV szerint előfordulhat, hogy a berendezés működik, de nem az elvárt hatásfokkal. Ezt leggyakrabban a nyitott utastéri ablakok vagy a megállókban kinyíló ajtókon beáramló meleg levegő okozza. A közlekedési cég szerint ugyanakkor a nyári szezon előtt az autóbuszok légkondicionálói teljes körű karbantartáson esnek át, a klímás szezonban pedig folyamatosan szervizelik őket.

Hány foknak kell lenni egy buszban nyáron?

Általános szabály szerint egy klimatizált tömegközlekedési járműben a külső hőmérséklet felénél 10 fokkal többnek kell lenni. Azaz ha kint például 26 fok van, akkor bent 23 lehet, ha pedig 30, akkor 25 fok.

Mint Kelemen Tamás, a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke lapunknak elmondta, általános szabály szerint a BKV diszpécsere 24 Celsius-fok külső hőmérsékletnél melegebb időben elrendeli a tömegközlekedési járműveken a klíma bekapcsolását.

Csakhogy a 24 fokot délelőtt 10-kor éri el a hőmérséklet, mikor már 4-5 órája a tűző napon közlekednek a buszok. Vagyis mire elrendelik a klímahasználatot, a buszokban már jóval melegebb van, mint 24 fok, és fülledt az utastér. Az egyetlen üdítő kivétel a CAF villamos, ahol automatika szabályozza a klímát. Nincs is gond vele.

Az is probléma, ahogy a BKV is jelezte, hogy amíg még nincs nagy meleg, az utasok megelégednek az ablakok kinyitásával, melegben meg csak ritkán csukogatják vissza, ezért jön be a hőség rajtuk.

A Közlekedő Tömeg szerint az egyik megoldás a helyzet enyhítésére az lenne, ha a BKK nem 24 foknál, hanem már maximum 21-22 foknál bekapcsoltatná a klímát. Ez egy egyszerű vezető döntés, a BKK házon belül módosíthatja ezt a szabályozást, és akkor már akár holnaptól drámaian javulhat az utazási komfort.

A Közlekedő Tömeg hibabejelentő appja:

Ez egy chatalapú szolgáltatás, ami tulajdonképpen mindenkinek ott van az okostelefonján. Egyszerűen annyit kell tenni, hogy a Facebook Messengerben rá kell keresni a Tudatos Közlekedőre, és már lehet is jelenteni a különböző problémákat.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Murphy törvényével válaszolt a BKV a klímakérdésre

Lényege: ami elromolhat, az el is romlik. 24 fok felett működni kellene az összes jármű klímájának.

420 · Jun 06, 2018 09:40am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?