Római-parti gát: a parti nyomvonal lett a nyerő

D  AS20170620003
2018.06.13. 10:03 Módosítva: 2018.06.13. 17:30

A parti sávban, a kerítéseknél húzódó nyomvonal mellett döntött a fővárosi közgyűlés, ott lehet tehát a Római-parti mobilgát, nem pedig a parttól beljebb, a Királyok útja vonalában. Egyelőre csak a kényes részen haladó nyomvonalak közül választottak, arról, hogy ténylegesen épül-e ide gát, vagy sem, most nem született döntés. 

A határozat ugyanis Tarlós István főpolgármester korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan nyitva hagyta azt a kérdést, hogy megvalósul-e a gátnak a város kedvelt pihenőhelyén áthaladó szakasza, vagy sem. Erről ugyanis a nyomvonal továbbtervezése után, és a kártalanítási kötelezettség mértékének ismeretében döntenek.

A továbbtervezés azért lényeges, mert a nyomvonalakat vizsgáló szakmai bizottság szerint a szivárgásokra vonatkozó számítások nem teljesen megnyugtatóak. A gátépítéssel járó bontások miatti kártalanításokról pedig maga a főpolgármester nyilatkozott úgy, hogy hatalmas összeg jöhet ki a végére.

Az ellenzék részéről azt javasolták, hogy most a nyomvonalról se szülessen döntés, mert a szakmai bizottság javaslata a part menti változatról nem egyhangú, és nincs elég számítással megalapozva., ezért ezt a döntést nem is támogatták.

Egyhangú döntés született azonban arról, hogy a gát másik két szakasza Pünkösdfürdőnél és az Aranyhegyi-pataknál megépüljön, és létesüljön a helyszínen egy nagy közpark is.

A civilek szerint átverés volt a grémium, részleteket az alábbi posztban olvashat:

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép:  Kovács Tamás / MTI)