Tarlós megvétózza az Air Race-t, ha lent ilyen káoszt okoz

DLAPE20180624109
2018.06.25. 12:03 Módosítva: 2018.06.25. 12:12

Botrányos zűrzavart okozott a hétvégi Red Bull Air Race, nagy területet hosszú időre lezártak a forgalom elől, ezért jövőre magamhoz vonom a döntést, és megvétózom a rendezvényt, ha ilyen feltételekkel akarják újra megrendezni

– mondta lapunknak Tarlós István főpolgármester, árnyalva azt a korábbi hírt, ami az MTI sajtószemléje alapján jelent meg.

Hozzátette, nem ő hozta az engedélyezésről a döntést, hanem a fővárosi közgyűlés tulajdonosi bizottsága, és csak később értesült róla. De mint főpolgármester, aki a politikai felelősséget viseli a döntésekért, elnézést kér a fővárosiaktól a hétvégi zűrzavarért.

A Red Bull Air Race-re – csakúgy, mint a Budapest közterein szervezett egyéb több száz rendezvényre az augusztus 20-i állami rendezvényektől a futóversenyekig – minden évben közterület-használati engedélyt kell kérni a fővárostól. Ez nem olyan, mint a Forma–1, itt nincs szerződés a szervezők és Budapest között, amely kötelezné bármelyiküket arra, hogy a jövőben is legyen Air Race.

A közterület-használati engedélyről minden esetben a közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága dönt, többpárti szavazást követően. A repülőnap turisztikai imázsértékére való tekintettel eddig mindig megkapta az engedélyt – volt, hogy ingyen, volt, hogy jelentős engedménnyel.

Idén a szervezőknek mindössze 13 millió forintot kellett fizetniük a közterület-használatért. Kicsit korábban kezdődött az építkezés, kicsit belógott az iskolaidőszakba is, több mint három hétig  (június 8. – június 30) tart a lezárás a Bem rakparton.

A főpolgármester megvétózhatja a bizottság döntését. Ha a rendezvény nem kapja meg az engedélyt a közterület-használatra, akkor nem lehet megrendezni.

Múlt héten az LMP hűtlen kezelésért feljelentette a fővárosi vezetést a Red Bull Air Race miatt, mivel az állam 1,9 milliárd forintos támogatást ad a versenyre, viszont  a cég csak 13 millió forintnyi használati díjat fizet a területért. Az LMP szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy állami közpénztámogatás mellett, fillérekért sajátítják ki Európa egyik legértékesebb területét egy olyan környezetszennyező és életveszélyes versenyhez, ami több napra megkeseríti a budapestiek életét, megnehezíti a fővárosi közlekedést. A párt aláírásokat is gyűjt, hogy kitiltsák a versenyt a belvárosból.

Azt, hogy mi ez az egész Air Race – mik a verseny szabályai, hogyan alakult ki –, ebben a cikkben mutattuk be.

Borítókép: Lakatos Péter / MTI.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.