Aliz
6 °C
14 °C

Tarlós megvétózza az Air Race-t, ha lent ilyen káoszt okoz

DLAPE20180624109
2018.06.25. 12:03 Módosítva: 2018-06-25 12:12:47

Botrányos zűrzavart okozott a hétvégi Red Bull Air Race, nagy területet hosszú időre lezártak a forgalom elől, ezért jövőre magamhoz vonom a döntést, és megvétózom a rendezvényt, ha ilyen feltételekkel akarják újra megrendezni

– mondta lapunknak Tarlós István főpolgármester, árnyalva azt a korábbi hírt, ami az MTI sajtószemléje alapján jelent meg.

Hozzátette, nem ő hozta az engedélyezésről a döntést, hanem a fővárosi közgyűlés tulajdonosi bizottsága, és csak később értesült róla. De mint főpolgármester, aki a politikai felelősséget viseli a döntésekért, elnézést kér a fővárosiaktól a hétvégi zűrzavarért.

A Red Bull Air Race-re – csakúgy, mint a Budapest közterein szervezett egyéb több száz rendezvényre az augusztus 20-i állami rendezvényektől a futóversenyekig – minden évben közterület-használati engedélyt kell kérni a fővárostól. Ez nem olyan, mint a Forma–1, itt nincs szerződés a szervezők és Budapest között, amely kötelezné bármelyiküket arra, hogy a jövőben is legyen Air Race.

A közterület-használati engedélyről minden esetben a közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága dönt, többpárti szavazást követően. A repülőnap turisztikai imázsértékére való tekintettel eddig mindig megkapta az engedélyt – volt, hogy ingyen, volt, hogy jelentős engedménnyel.

Idén a szervezőknek mindössze 13 millió forintot kellett fizetniük a közterület-használatért. Kicsit korábban kezdődött az építkezés, kicsit belógott az iskolaidőszakba is, több mint három hétig  (június 8. – június 30) tart a lezárás a Bem rakparton.

A főpolgármester megvétózhatja a bizottság döntését. Ha a rendezvény nem kapja meg az engedélyt a közterület-használatra, akkor nem lehet megrendezni.

Múlt héten az LMP hűtlen kezelésért feljelentette a fővárosi vezetést a Red Bull Air Race miatt, mivel az állam 1,9 milliárd forintos támogatást ad a versenyre, viszont  a cég csak 13 millió forintnyi használati díjat fizet a területért. Az LMP szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy állami közpénztámogatás mellett, fillérekért sajátítják ki Európa egyik legértékesebb területét egy olyan környezetszennyező és életveszélyes versenyhez, ami több napra megkeseríti a budapestiek életét, megnehezíti a fővárosi közlekedést. A párt aláírásokat is gyűjt, hogy kitiltsák a versenyt a belvárosból.

Azt, hogy mi ez az egész Air Race – mik a verseny szabályai, hogyan alakult ki –, ebben a cikkben mutattuk be.

Borítókép: Lakatos Péter / MTI.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?