Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

154 milliárd forintot ad az EU a 3-as metróra

2018.07.10. 13:35 Módosítva: 2018-07-10 14:07:54

Az Európai Unió a kohéziós alapból 473,4 millió eurót (csaknem 154 milliárd forint) fordít a magyar főváros 3-as metróvonalának teljes felújítására - közölte az Európai Bizottság kedden.

Corina Cretu regionális politikáért felelős román biztos a bejelentéskor az MTI szerint elmondta, a kohéziós politika keretében nyújtott támogatásnak köszönhetően a vonalon utazó naponta több mint félmillió utas, Budapest lakói és "a gyönyörű magyar fővárosba látogató turisták" jobb szolgáltatásokban részesülhetnek, korszerű és gyorsabb metróval utazhatnak a jövőben. A vonalon található mind a húsz állomást és a teljes világítási rendszert felújítják, hogy kellemesebb legyen a várost átszelő utazás - közölte.

Mivel a 154 milliárd forint több mint az eredetileg a felújításra szánt 137 milliárd forint, megkerestük Tarlós István főpolgármestert, mire költik a fennmaradó pénzt.

Tarlós közölte, hogy a támogatás összegéről már egyeztetett Orbán Viktorral, és mivel a főváros hozzáteszi a maga részéről az akadálymentesítésre szánt 6 milliárd forintot, bízhatnak abban, hogy ha kell, a kormány részéről is meglesz a pénz a befejezésre.

A felújítás tavaly kezdődött el: szeptember 4-én írták alá a metróvonal északi szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket. Az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra vonatkozó értéke 47,8 milliárd forint.

A középső szakaszra is megérkeztek a kivitelezői ajánlatok, amik magasabbak a várt összegnél. Jelenleg a BKV tárgyalásos eljáráson próbálja lejjebb szorítani az árakat. A harmadik szakasz se lesz olcsó, szinte biztosra vehető, hogy a teljes bekerülési összeg túlszárnyalja nemcsak az eredetileg tervezett 137 milliárd forintot, hanem a 154 milliárd forintos uniós támogatási keretet is.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?