Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

154 milliárd forintot ad az EU a 3-as metróra

2018.07.10. 13:35 Módosítva: 2018.07.10. 14:07

Az Európai Unió a kohéziós alapból 473,4 millió eurót (csaknem 154 milliárd forint) fordít a magyar főváros 3-as metróvonalának teljes felújítására - közölte az Európai Bizottság kedden.

Corina Cretu regionális politikáért felelős román biztos a bejelentéskor az MTI szerint elmondta, a kohéziós politika keretében nyújtott támogatásnak köszönhetően a vonalon utazó naponta több mint félmillió utas, Budapest lakói és "a gyönyörű magyar fővárosba látogató turisták" jobb szolgáltatásokban részesülhetnek, korszerű és gyorsabb metróval utazhatnak a jövőben. A vonalon található mind a húsz állomást és a teljes világítási rendszert felújítják, hogy kellemesebb legyen a várost átszelő utazás - közölte.

Mivel a 154 milliárd forint több mint az eredetileg a felújításra szánt 137 milliárd forint, megkerestük Tarlós István főpolgármestert, mire költik a fennmaradó pénzt.

Tarlós közölte, hogy a támogatás összegéről már egyeztetett Orbán Viktorral, és mivel a főváros hozzáteszi a maga részéről az akadálymentesítésre szánt 6 milliárd forintot, bízhatnak abban, hogy ha kell, a kormány részéről is meglesz a pénz a befejezésre.

A felújítás tavaly kezdődött el: szeptember 4-én írták alá a metróvonal északi szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket. Az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra vonatkozó értéke 47,8 milliárd forint.

A középső szakaszra is megérkeztek a kivitelezői ajánlatok, amik magasabbak a várt összegnél. Jelenleg a BKV tárgyalásos eljáráson próbálja lejjebb szorítani az árakat. A harmadik szakasz se lesz olcsó, szinte biztosra vehető, hogy a teljes bekerülési összeg túlszárnyalja nemcsak az eredetileg tervezett 137 milliárd forintot, hanem a 154 milliárd forintos uniós támogatási keretet is.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.