Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétvégén le lehet vinni a biciklit a metróba

2018.07.20. 16:34
Európai példákhoz hasonlóan, a lifttel akadálymentesen elérhető M4-es metróban – kísérleti jelleggel – a BKK a BKV-val együttműködésben elindítja a kerékpárszállítás tesztelését, áll a BKK közleményében.

A BKK és a BKV a metrón történő kerékpárszállítás gyakorlati vizsgálata érdekében, 2018. július 21-én (szombaton) és 22-én (vasárnap) reggel 7 órától 21 óráig az M4-es metróvonalon – ahol valamennyi állomáson felvonók üzemelnek, amelyek a kerékpárok peronra szállítására is alkalmasak – próbaüzem jelleggel, szabályozott körülmények között, az érintett hatóságokkal folytatott egyeztetések eredményeképpen, teszteli a kerékpárok szállításának lehetőségét. A próbaüzem ideje alatt bárki szállíthat kerékpárt az M4-es metróvonalon a már megszokott kerékpárbérlet vagy jegy ellenében.

A próbaüzem ideje alatt a biztonságos kerékpárszállítás érdekében a BKV  és BKK  munkatársai szükség esetén segítséget nyújtanak a kerékpár elhelyezésére és rögzítésére vonatkozóan, illetve tájékoztatást adnak a szabályokról. A metrószerelvényeken – a kijelölt helyen – legfeljebb két kerékpár szállítható, a beépített biztonsági övvel rögzítve.

A könnyebb, gyorsabb beszállás érdekében a kerékpár elhelyezése a szerelvény jelzéssel ellátott nyolcadik ajtajánál, a második kocsiban, a peronnal szemközt, a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára kijelölt helyen valósítható meg. A kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben előnyt élveznek, ha azonos felszállási helyen szállnak fel. Amennyiben az érkező vonaton a kijelölt helyek a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők által már foglaltak, akkor a következő vonatot kell az utazásra igénybe venni.

A BKK kéri, hogy a kerékpárszállítást igénybe vevők az utazásuk előtt tájékozódjanak az M4-es metróvonal kerékpárszállítási tesztüzemének egyedi szabályairól. A kerékpárszállítás tapasztalatait a BKK és a BKV a próbaüzemet követően kiértékeli.

Jelenleg Budapesten a HÉV vonalakon, a fogaskerekűn (60-as villamoson), a 65-ös, 165-ös és 212-es autóbuszon, a 77-es trolibuszon, valamint az 56-os, 59-es és 61-es villamoson, továbbá a Dunai hajókon (D11, 12) és kompon (D14) lehet kerékpárt szállítani.