Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Közterületfelügyelet: A tapasztalatok azt bizonyítják, muszáj kerékbilincselni

2018.07.22. 07:58

Mostanában többször is előfordult, hogy a XIII. kerületben olyan autók is kaptak kerékbilincset, amelyek amúgy rendesen parkolóhelyeken álltak. Néhány esetben vad találgatás kezdődött, hogy vajon az autó azért kapott-e, mert a sofőr nem figyelt a felfestésre, és belógott a járdára, vagy kilógott az úttestre.

A XIII. kerületi önkormányzatot kérdeztem, hogy mi az oka a kerékbilincselésnek. Az idén az első fél évben összesen 145-ször tettek fel kerékbilincset a kerületi közterületesek, tájékoztatott a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője, Fábián-Brocskó Márta. És az is kiderült, hogy ez nem újdonság, hiszen a kerületben 2012 óta lehet kerékbilincselni, igaz, a XIII. kerületben csak 2016 óta élnek ezzel a lehetőséggel.

A négy év türelmi időnek az volt az oka, hogy "az önkormányzat vezetésének álláspontja alapján szerettünk volna kerékbilincselés nélkül eleget tenni feladatainknak.

A szolgálati tapasztalatok azonban azt bizonyították, hogy a kerékbilincs alkalmazásáról mi sem mondhatunk le" – írta a közterületes vezető.

 

És nemcsak akkor bilincselnek, ha valaki szabálytalan helyen és módon parkol le, vagyis a közúti közlekedési szabályok enyhébb súlyú megsértése esetén, hanem akkor is, ha "a fizető parkolási zónában a parkolási díj megfizetése nélkül áll meg.

Ezekben az esetekben zéró toleranciát alkalmaznak, és ez arra is vonatkozik, ha valaki legális parkolóhelyre áll be: "fizető parkolási övezetben a jelzőtáblákon jól látható és értelmezhető kiegészítő tábla hívja fel a járművezetők figyelmét arra, hogy a fizetési kötelezettség elmaradása esetén kerékbilincs alkalmazására kerülhet sor", írta Fábián-Brocskó Márta.

Hogy ez amúgy rendben van-e, azt még sosem sikerült kideríteni, mert "kerékbilincs alkalmazása miatt megalapozott panasz az intézkedés alkalmazásának bevezetése óta nem érkezett sem Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelethez, sem a kerületi önkormányzathoz, sem a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysághoz", írta levelében a vezető.

Rákérdeztem arra a kerékbilincselésre is, amely hozzájárult ennek a cikknek a megszületéséhez. A Facebookra feltöltött képen Újlipótvárosban, a Katona József utcában, a járdára felnyúló parkolóhelyen látható egy lekerékbilincsezett autó.

auto.png
Fotó: Olvasónk / Facebook

A közterületfelügyelet kerületi vezetője azt írta: a "képen látható konkrét gépjárművel kapcsolatban személyiségi jogi, adatvédelmi okokból nem adhatok Önnek felvilágosítást, de azt megerősíthetem, hogy ebben az esetben is  jogszerű és szakszerű volt az intézkedés." 

 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!