Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amatőr hibák miatt nézhet ki a Kútvölgyi külseje úgy, mint egy zombifilm kórháza

DSC 2145
2018.09.17. 14:58
A budapesti Kútvölgyi Kórházat három éve kezdték felújítani, már régen készen kellene, hogy legyen, de jogviták miatt félbemaradtak a munkálatok. Egy belső forrás keresett meg minket, aki beszámolt arról, hogy állítása szerint milyen szakmai mellényúlások állhatnak a Kútvölgyi Kórház - általa “szégyenletesnek” nevezett - kivitelezése mögött. Aztán a kivitelezésért felelős konzorciumvezető cég is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

Nemrég tettünk közzé egy videót a Kútvölgyi Kórház lecsupaszított falairól, ehhez az állapothoz hosszú, és egyre inkább lefelé tartó út vezetett. Az épület négyemeletes részének homlokzati felújítása még 2015 szeptemberében kezdődött az állványzat megépítésével és a külső burkolat bontásával, miközben odabent tovább folyt az ellátás. 

A Semmelweis Egyetem egy hónappal később bejelentette, hogy az uniós támogatásoknak köszönhetően az 1,75 milliárd forintos rekonstrukciós keret 4,7 milliárdra ugrott, amiből 11 egyetemi épület tudnak felújítani.

A Kútvölgyi kivitelezési feladatait az erre a munkára létrehozott Kútvölgyi 2015 Konzorcium  nyerte el a kiírt közbeszerzésen. A konzorcium vezetője az Épkar Zrt. volt, amelyhez a West Hungária Bau Kft. társult. Előbbi céget egyébként Szeivolt István, Tiborcz jó ismerőse irányítja, utóbbi pedig Tiborcz korábbi üzlettársának, Paár Attilának a tulajdonában van.

A munkák azonban nem készültek el 2016-ra, mert a kivitelező és a megbízó között jogvita kezdődött, így az épület felújítási munkálatai félbemaradtak, még az állványzatot is lebontották. 

A jogvita létéről tavaly Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára adott egy rövid tájékoztatást a jobbikos Sneider Tamás kérdésére, aki azt is megígérte, hogy a projekt "fizikai befejezésének" határideje 2018. február 28. lesz, ami viszont szintén meghiúsult.

A defektes kivitelezés okai 

Forrásunk szerint már a tervezésnél félresiklottak a dolgok, a tenderterv, amit “az egyetembe már bedolgozott tervező készített”, szerinte eleve nem volt alkalmas a kivitelezésre.

hozzátette, hogy annyira hiányosak és pontatlanok voltak a tervek, hogy munka megkezdése után a konzorcium – szerinte jogosan – több száz milliós pótmunka igényt jelentett be.

Majd pedig két konkrétumot említett, ami szerinte a jogvitát okozta a két fél között: 

  1. “Az egyik a rendelő ablakai, amiknek ugyan egy részük elkészült, de nem lett előtte jóváhagyva a SE-től.”
  2. “A másik, hogy a tervezés során nem kalkuláltak a már meglévő, purhabos szigeteléssel, ami még ma is látszik is a falakon.”’

A forrásunk szerint előfordult olyan baki is, hogy a kivitelezők terv szerint megvették a fűtésszabályzókat, de időközben kiderült, hogy azok nem illeszkednek a meglévő szerkezetre.

Belenézve a vállalkozási szerződésbe, azt látjuk, hogy 112 napos határidővel vállalta a konzorcium, hogy elvégzi a homlokzat felújítását (állványzattal, külső felvonókkal, bontás, új kőburkolat és hőszigetelés, hőszigetelés és vakolat; 7910+5650 m2).

Forrásunk szerint a konzorcium eleve úgy írta alá a szerződést, hogy már előtte tudvalevő volt, hogy ezekkel nem lesznek kész határidőre, mert ez a munka a kő vágása miatt legjobb esetben is 8 hónap lenne, ha jól meg van szervezve.

Így akadtak el...

Feltettük a forrásunk által felvetett problémákkal kapcsolatban a kérdéseinket a befektetőnek és a kivitelezőnek is. Az egyetem nem kívánt reflektálni az ügyre, mondván:

A Kútvölgyi Klinikai Tömb energetikai felújítása kapcsán jelenleg peres eljárás zajlik, az ügy részleteiről – a folyamatban lévő eljárás miatt – az egyetem nem adhat tájékoztatást.

Azt viszont nekünk is – csakúgy mint az RTL Klubnak - megerősítették, hogy van pénz a befejezésre:

A kormányhatározat 2+2 milliárd forintnyi tervezési források mellett 1,5 milliárd forint további forrást biztosít a Kútvölgyi Torony épület energetikai korszerűsítési projekt befejezéséhez, forrásvesztés nem történt.

Az Épkar Zrt., azaz a konzorcium vezetőjének nevében az ügyvédjük reflektált a kérdéseinkre. 

A peres eljárás feladata eldönteni a jogvitát és megállapítani, hogy a munkálatok mely Félnek felróhatóan nem fejeződtek be, így ebben a kérdéskörben a korrektség jegyében nem kívánunk állást foglalni, azonban azt kategorikusan ki tudjuk jelenteni, hogy a Konzorcium a teljesítés során a szerződés és az irányadó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően járt el, minden ezzel ellentétes tényállítást határozottan vitatunk. 

A jogi vitáról, pedig  az Épkar ügyvédje annyit közölt, hogy pótmunka igény lépett fel, azonban a megrendelő viszont nem volt hajlandó módosításra:

"A vállalkozási szerződés teljesítése során olyan, a Felek által előre nem látható pótmunka szükségletek jelentkeztek, amelyek vonatkozásában a vállalkozók akadályközléssel éltek a megrendelő felé, azonban a szükséges megrendelések és szerződésmódosítás nem születettek meg."