Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szélesebb lehet 1,5 méterrel a Lánchíd

mg 757
2018.09.26. 09:58
A Lánchíd terveit áttervezik, így a kőoroszlánok áthelyezésével a gyalogosjárdák, hídfők körüli erkélyek körülbelül 80 centiméterrel szélesebbek lesznek. A kivitelezés 3 évről másfél évre rövidül, mert az Alagutat és a Lánchidat egyszerre tudják felújítani.

Hétmilliárd forintot szereztünk a kormánytól a Lánchíd felújítására

– közölte Tarlós István főpolgármester a fővárosi közgyűlés ülésén.

Ezzel eldőlt, hogy a korábbi tervektől eltérően mégis egyszerre lehet majd felújítani a Lánchidat és az Alagutat, így a kivitelezés se tart majd három évig, hanem 18 hónap alatt megoldható, azaz az autósok legfeljebb másfél évig számíthatnak dugókra a környéken.

Az első, tavalyi előterjesztés szerint a Lánchíd és a Váralagút felújítása másfél év alatt megoldható 22,3 milliárd forintból. Idén tavasszal úgy tűnt, nem lesz csak 16, milliárd forintja a fővárosnak, ezért a beruházást kettébontották a hídra, majd azután az Alagútra.

Tarlós ekkor arról beszélt, hogy a kivitelezés így három, három és fél évig fog tartani. Időközben kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Tarlóst szeretné látni a főpolgármesteri székben a következő ciklusban is. Tarlós viszont közölte, hogy ehhez több feltételnek is teljesülni kell, többek között annak, hogy a főváros több pénzt kap a Lánchídra és az Alagútra, ezáltal egyszerre tudja felújítani őket.

A pluszpénz volt Tarlós egyik feltétele, amit Orbán Viktorra szemben támasztott, amikor a miniszterelnök a 2019-es főpolgármester-jelöltség elvállalásáról győzködte őt - a Népszava szerint sikerrel.

Borítókép: Martiskó Gábor / Index.

A közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy a Lánchíd terveit áttervezik, így a kőoroszlánok áthelyezésével a gyalogosjárdák, hídfők körüli erkélyek körülbelül 80 centiméterrel szélesebbek lesznek. A kivitelezési munkák 2019-ben kezdődhetnek el.

A főváros kijavíttatja a metrópótló buszok által szétvert kispesti Vak Bottyán utcát

A buszok tavaly november óta éjszakánként és hétvégenként veszik igénybe a kerületi tulajdonban álló Vak Bottyán utcát, ami  - mint arról beszámoltunk - egy idő után megadta magát a fokozott terhelésnek. Mivel a kerületi önkormányzatnak nincs a felújításra pénze, és a helyzet a fővárosi önkormányzat döntése miatt állt elő, Kispest az érintett útszakasz közútkezelői feladatait átadja a fővárosnak, amely ezzel a Budapest Közút Zrt.-t bízza meg.

A kátyúzást tehát a cég végzi majd, az út megerősítését, és a metrópótlás utáni teljes felújítását Kispest és a fővárosi önkormányzat közösen fizeti majd.