Aliz
6 °C
14 °C

15 hajléktalan kunyhóját semmisítették meg a Köki melletti kiserdőben

2018.10.25. 20:26
Kispesten a Köki melletti lévő kiserdőben semmisítettek meg több kunyhót a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvége folyamán. A megsemmisített kunyhókban odaveszett az ott lakók több értéktárgya is.

A hosszú hétvége után hazaérkező hajléktalanok csak a lakásukhoz hazaérve szembesültek a megsemmisített kunyhóik látványával – írja a Mérce. A hírportál beszámolója szerint a nap folyamán A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt. Varga a Mércének azt nyilatkozta, hogy amikor kiértek, még ott találták a munkásokat, akik állítólag őket látva levonultak a telepről. Szerinte az önkormányzat szinte semmit sem tud tenni, mivel ez a terület a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában áll. 

 

A munkavezető Vargának korábban mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak majd le, ennek ellenére az elmúlt napokban a környéken három sátrat és három kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására – tudja a Mérce. A hajléktalanok pedig arról számoltak be Vargának, hogy további két, még álló kunyhó is el lesz bontva.

Azt sem lehetett előre tudni, hogy mikor semmisítik meg a kunyhókat, az önkormányzat úgy értesült, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat, a Vöröskereszthez pedig az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez a mostani rombolás azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését – írja a lap.

A Város Mindenkié egy videót is közzétett a lakókkal, akik elmondták, hogy legtöbbjük csak éjszakai szállásra tud majd bemenni, ami azt jelenti, hogy a nappal továbbra is az utcára kényszerülnek. És ez idáig miért nem mentek a szállóra? Mert nem akartak olyan helyen lakni, ahol bogarak másznak rajtuk.

A Mérce beszámolója szerint egy olyan kunyhó is megsemmisült, amiben a hajléktalanok a tárgyaikat tartották, így személyes tárgyaik, ruháik, edényeik, gyógyszereik is odavesztek. 

Udvarhelyi Tessza és Kovács Vera A Város Mindenkié aktivistái elmondták a Mércének, hogy az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen.

Az aktivisták illegálisnak tartják ezt a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg.

Varga Attila szerint a hajléktalanokon most a kispesti Vöröskereszt próbál segíteni. A Mérce úgy tudja, hogy az elmúlt napokban nyolc pár már elhagyta az erdőben lévő szállását, a holnapi nap folyamán pedig a maradék hét ember is távozni kényszerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?