Valaki szemeteskukának nézi a Dunát

2018.10.25. 12:04
Valaki rendszeresen a Dunába önti a szemetet a Margit híd pesti hídfőjénél, hívta fel a figyelmet olvasónk. Az úszó szemét melletti hajó tulajdonosa szerint az ételmaradék fentebbről jön, megfordul a limányban, majd tovább úszik.

A Jászai Mari téren álló hajóról vödörszám öntik a szemetet a Dunába. 

– írja olvasónk, aki fotókat is mellékelt leveléhez.

Olvasónk szerint egyébként ez mindennapos dolog, volt olyan, hogy a tömött, menetrend szerint járó BKK hajó elé öntötték, és a japán turisták azt fotózták. Teljesen változó, hogy éppen melyik hajóról öntik, de a felgyűlt szemétnek jellemzően ez a sorsa, tette hozzá.

Megkerestük a szemét mellett ringatózó hajó tulajdonosát. Az Armada Budapest Hajózási Kft. vezetője lapunknak azt válaszolta, hogy nem az ő hajójáról származik a szerves hulladék, hanem északabbról úszik be melléjük. (Erről fotót is küldött.)

Tapasztalataink szerint leginkább saláták, narancshéj és kenyér úszik a vízen, ami sajnos a limányban – az álló hajók mögött visszaforgó vízben – felgyülemlik. Ezt időnként tovább úsztatjuk-elengedjük, hiszen egyrészről nem esztétikus, másrészről a sirályok etetőjeként funkcionál és a sirályok piszkításának eltakarítása elég sok gondot okoz számunkra.

– közölte a cég.

Hozzátették: különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. A lehetőségekhez képest a hulladékot is szelektíven gyűjtik, továbbá a konyhai élelmiszer-melléktermék és használt sütőolaj összegyűjtését és szállítását is szerződött partnerük végzi.

Frissítés: Bevett szokás az ebédmaradék Dunába öntése?

Egy BKV-s hajón dolgozó matróz kereste meg a lapunkat a szemétüggyel kapcsolatban. Tudomása szerint a szemetet – ami általában megmaradt étel –, az egyik rendezvényhajós cég önti a Dunába. Ez bevett szokás az ebédes, vacsorás utakat is szervező hajós cégeknél, ami nem véletlen. Nagyon sok a patkány a rakparton és környékén (mi is írtunk róla egy cikkben). 

A kishajós cégek általában az úgynevezett tanyahajón, illetve annak tetején rendes kukákban, szeméttárolókban szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ha rendesen, a kukába van kidobva ez a fajta szemét, az odavonzza a patkányokat, és ez nagyon sok problémával jár, például a patkánymentesítéssel járó plusz költségekkel, illetve azzal is, hogy a vendégek beszállás közben találkoznak a rágcsálókkal. Ez azt eredményezheti, hogy másik hajós céget választhatnak, átpártolhatnak a konkurenciához. A patkányproblémát azzal lehet megoldani, ha a szerves hulladékot (a meg nem evett friss ételt, ami megmaradt a kajás utakról) beleöntik a Dunába. 

A halak úgyis megeszik, effektíve nem szemétről van szó, hanem friss ételről, ami napokon belül lebomlik, már ha nem eszi meg a Duna élővilága, írta a matróz. A szóban forgó rendezvényhajós cég azt csinálta rosszul, hogy napszaktól függetlenül borították a Dunába a meg nem evett ételt, várható volt, hogy valakinek szúrni fogja a szemét.

Mivel a többi hajós cég éjszaka önti az ételt a Dunába, ez eddig senkinek sem tűnt fel, tette hozzá.