Aliz
6 °C
14 °C

Valaki szemeteskukának nézi a Dunát

2018.10.25. 12:04
Valaki rendszeresen a Dunába önti a szemetet a Margit híd pesti hídfőjénél, hívta fel a figyelmet olvasónk. Az úszó szemét melletti hajó tulajdonosa szerint az ételmaradék fentebbről jön, megfordul a limányban, majd tovább úszik.

A Jászai Mari téren álló hajóról vödörszám öntik a szemetet a Dunába. 

– írja olvasónk, aki fotókat is mellékelt leveléhez.

Olvasónk szerint egyébként ez mindennapos dolog, volt olyan, hogy a tömött, menetrend szerint járó BKK hajó elé öntötték, és a japán turisták azt fotózták. Teljesen változó, hogy éppen melyik hajóról öntik, de a felgyűlt szemétnek jellemzően ez a sorsa, tette hozzá.

Megkerestük a szemét mellett ringatózó hajó tulajdonosát. Az Armada Budapest Hajózási Kft. vezetője lapunknak azt válaszolta, hogy nem az ő hajójáról származik a szerves hulladék, hanem északabbról úszik be melléjük. (Erről fotót is küldött.)

Tapasztalataink szerint leginkább saláták, narancshéj és kenyér úszik a vízen, ami sajnos a limányban – az álló hajók mögött visszaforgó vízben – felgyülemlik. Ezt időnként tovább úsztatjuk-elengedjük, hiszen egyrészről nem esztétikus, másrészről a sirályok etetőjeként funkcionál és a sirályok piszkításának eltakarítása elég sok gondot okoz számunkra.

– közölte a cég.

Hozzátették: különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. A lehetőségekhez képest a hulladékot is szelektíven gyűjtik, továbbá a konyhai élelmiszer-melléktermék és használt sütőolaj összegyűjtését és szállítását is szerződött partnerük végzi.

Frissítés: Bevett szokás az ebédmaradék Dunába öntése?

Egy BKV-s hajón dolgozó matróz kereste meg a lapunkat a szemétüggyel kapcsolatban. Tudomása szerint a szemetet – ami általában megmaradt étel –, az egyik rendezvényhajós cég önti a Dunába. Ez bevett szokás az ebédes, vacsorás utakat is szervező hajós cégeknél, ami nem véletlen. Nagyon sok a patkány a rakparton és környékén (mi is írtunk róla egy cikkben). 

A kishajós cégek általában az úgynevezett tanyahajón, illetve annak tetején rendes kukákban, szeméttárolókban szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ha rendesen, a kukába van kidobva ez a fajta szemét, az odavonzza a patkányokat, és ez nagyon sok problémával jár, például a patkánymentesítéssel járó plusz költségekkel, illetve azzal is, hogy a vendégek beszállás közben találkoznak a rágcsálókkal. Ez azt eredményezheti, hogy másik hajós céget választhatnak, átpártolhatnak a konkurenciához. A patkányproblémát azzal lehet megoldani, ha a szerves hulladékot (a meg nem evett friss ételt, ami megmaradt a kajás utakról) beleöntik a Dunába. 

A halak úgyis megeszik, effektíve nem szemétről van szó, hanem friss ételről, ami napokon belül lebomlik, már ha nem eszi meg a Duna élővilága, írta a matróz. A szóban forgó rendezvényhajós cég azt csinálta rosszul, hogy napszaktól függetlenül borították a Dunába a meg nem evett ételt, várható volt, hogy valakinek szúrni fogja a szemét.

Mivel a többi hajós cég éjszaka önti az ételt a Dunába, ez eddig senkinek sem tűnt fel, tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?