Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hogy megy be a fa a szűk utcába?

13
2018.10.30. 05:09
Nagyjából sehogy. Az Újlipótváros középső részére elkészült fásítási tanulmányterv szerint a területen mindössze 5 darab fát tudnak ültetni. Helyette muskátlis oszlopok vannak.

Korábbi, a belvárosi utcák befásításáról szóló cikkünk nyomán megkereste lapunkat Szabó Tamás, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgálati vezetője, aki elmondta, hogy a kerület belvárosias részében, az Újlipótvárosban évek óta keresik a lehetőségeket, hogy lehetne befásítani a szűk utcákat. 

Szabó szerint nagyon nehéz dolguk van a városrészben, mert számos, egymásnak gyakran ellentmondó közterületi igénynek kell megfelelni: a közlekedési, közlekedésbiztonsági, parkolási elvárások (legyen szó egyéni gyalogos, babakocsis, kerekesszékes, kerékpáros, gépkocsis, tömegközlekedéses vagy éppen áru- és teherszállításos közlekedésről) mellett megjelenik a közterületek fásítása, zöldfelületek növelése, a rekreációs lehetőségek (pl.: parkok, játszóterek, fitneszterek, fasorok, zöld-kazetták, padok, kutyafuttatók, vendéglátó teraszok kialakítása, üzemeltetése stb.) bővítése iránti igény is. A legnagyobb kihívást azonban a közművezetékek jelentik. A szűk keresztmetszetű utcák, járdák alatt tucatnyi vezeték fut (víz, gáz, távhő, csatorna, távközlés stb.), amelyek fölé vagy közvetlen közelébe (védőtávolságába) nem lehet fákat ültetni.

Ezért a XIII. kerületi Önkormányzat fásítási tanulmánytervet készített Újlipótváros középső részére (Gogol u. – Balzac u. közötti területre), amelyben a közműadottságok alapján felmérte a fásítási lehetőségeket. A terv három helyszínt jelöl meg fásításra, ahol a közművezetékek és védőtávolságaik legkevésbé akadályozzák a fásítást (Balzac u. – a Pozsonyi út és Visegrádi között, Visegrádi u. – a Balzac u. és Gogol u. között, Pannónia u. – a Balzac u. és Csanády u. között). A fásításra 2019. tavaszán kerülhet sor, amely során 5 db fát telepítenek. Szabó elismerte, hogy ez a szám első olvasatra nem tűnik jelentősnek, azonban a fenti okok miatt már ez is számottevőnek minősíthető ezen az akcióterületen.

Ahol az önkormányzat nem tud fát ültetni, ott alternatív megoldásokkal kísérletezik: közel ezer muskátlis oszlopot helyeztek el és üzemeltetnek Újlipótváros szűk utcáiban.

(Borítókép: Radnóti Miklós utca. Fotó: Szalai Eszter / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?