Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Orbán: Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkodunk

2018.11.17. 11:21 Módosítva: 2018.11.17. 13:52

Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg - mondta Orbán Viktor a főváros napján tartott budapesti ünnepségen az MTI beszámolója szerint.

2030-ra Budapest lehet az egyik legélhetőbb nagyváros Európában, a kontinens magas életminőségű és legbiztonságosabb fővárosa

- mondta a kormányfő, aki szerint a városvezetés és a kormány részéről is jól szervezett, kemény, közösen végzett munkára lesz szükség, ezért hozták létre Tarlós István főpolgármesterrel egyetértésben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.

A 2010 óta elért budapesti eredmények között említette a 4-es metró befejezését, a fonódó villamoshálózatot, az Országház, a Kossuth tér, a Zeneakadémia, a Budai Vigadó, az Erkel Színház, a Szépművészeti Múzeum és a Ludovika megújítását, valamint több sportberuházást. Folyamatban van továbbá a Városliget rekonstrukciója, az Operaház, az Iparművészeti Múzeum és a 3-as metró felújítása is. Emellett a közfejlesztési tanácsnak hamarosan döntenie kell az új nemzeti öttusaközpontról, sorra nyerik vissza régi fényüket a budai várnegyed történelmi épületei, és rövidesen megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház építése is - sorolta a miniszterelnök.

Ezermilliárdos nagyságrendben és évtizedes távlatban gondolkodunk

- mondta Orbán Viktor.

Mint ismert, Tarlós István Orbán Viktorral közösen októberben jelentette be, hogy újra indul a főpolgármesteri posztért jövőre. Itt hangzott el, hogy Tarlós feltételekhez kötötte újraindulását, ez volt például a szombaton létrehozott Fővárosi Közfejlesztési Tanács, a közvetlen főpolgármester-választás, a közszolgáltató cégek a fővárosnál maradása és a 3-as metró felújításának befejezése. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton azt mondta, hogy a tanács a miniszterelnök elnökletével és a főpolgármester társelnökségével egy-két havonta összeülő tízfős, a kormány és a főváros által delegált tagokból álló testület minden esetben konszenzussal hozza majd meg döntéseit a legfontosabb kérdésekről. A testület az alakuló ülésén a többi között a HÉV-fejlesztésekkel kapcsolatban hozott döntéseket.