Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kocsma lett a dohányboltokból, Óbuda szigorítana

2018.11.30. 18:10
Sok a panasz a nemzeti dohányboltokra a kapcsolódó szeszesital-árusítás miatt Óbudán, Bús Balázs polgármester a területet felügyelő miniszterhez fordul.

Kocsmákká változtatott dohányboltok – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg tudósítások, miután az egyik televízió a békásmegyeri társasház panaszosait megszólaltatta. A kifogásokat a III. kerület vezetése is jogosnak találta, ezért a képviselőtestület november 30-ai ülésén Bús Balázs polgármester jelezte, a vonatkozó jogszabály-módosítására tesz javaslatot az illetékes szaktárcánál, áll a kerület közleményében. 

A polgármester szerint

Elfogadhatatlan, hogy egyes nemzeti dohányboltok kocsmaként üzemelnek és a hatóságok tehetetlenek a szabályozatlanság miatt.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a törvényalkotó a kereskedelemről szóló törvényben kivette az önkormányzat jegyzőjének hatásköréből a nemzeti dohányboltok vonatkozásában a felügyeleti jogot. A lakosság pihenéshez való jogának érvényesítése érdekében az önkormányzat korábban sikerrel szabta meg az üzletek működési rendjét, így az éjszaka is nyitva tartó boltok este 22 óra után nem árusíthatnak szeszes italt, a társasházban nem lakás céljára szolgáló helyiségben történő szeszes ital árusításhoz pedig a társasház közgyűlésének hozzájárulását írta elő. Az intézkedés hatására az éjszakai hangoskodás, randalírozás jelentősen visszaszorult a kerületben.

A dohányboltok szeszesital árusítása miatt azonban helyenként újra nem kívánatos, nyugalmat zavaró helyzet alakult ki, ezért az önkormányzat képviselőtestülete az Alaptörvényre hivatkozva felkérte a polgármestert, hogy kezdeményezze a kereskedelemről szóló vonatkozó jogszabályok módosítását. Óbuda vezetése azt szeretné, ha a nyitva tartással és szeszes ital árusítással kapcsolatos szabályozás, a nemzeti dohányboltokra is vonatkozna.