Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

MG 836
2018.12.20. 06:39 Módosítva: 2018.12.20. 06:40

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje december 18-án nyolc, 19-én hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön bizonytalan - várhatóan kis - mértékben ugyan, de javulás várható. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, ha a légszennyezettségi szint eléri vagy meghaladja a küszöbértéket. Ennek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny  csoportjaira, a gyerekekre, az idősekre és a krónikus betegekre. Nekik nem javasolt a szabadban való tartózkodás.

A fővárosi önkormányzat azt kéri, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű kazánok használatát, autó helyett a közösségi közlekedést használják. Az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb - a 0-4, és a 7-8 környezetvédelmi osztályba sorolt - járművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.

Ha a riasztási fokozatot is el kellene rendelni, akkor a korábbi forgalomkorlátozási szabályok (a 0-4 környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalma) kiegészülnek a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok tilalmával. Ebben az esetben az "élelmiszer-áruszállító gépjárművek célforgalma" csak 6 órától 10 óráig lesz megengedett.

A szigorítás október 1-jei hatályba lépéstől már a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalmára is fel kell készülni.

Borítókép: Martiskó Gábor / Index