Milliárdokból újítják fel a Vörösmarty teret és a Podmaniczky teret

2019.01.09. 13:24

Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér. Ezt  a  Fidesz-KDNP-s Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere jelentette be szerdán, írja az MTI.

A Vörösmarty tér felújítása mintegy 2,3 milliárd forintból valósul meg állami támogatással, a Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból fővárosi támogatással.

Szentgyörgyvölgyi szerint a főváros tulajdonában lévő Vörösmarty tér faltól-falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok és "úttartozékok".

A téren tartandó vásárok és a kulturális rendezvények igényeit jobban kiszolgáló teret hoznak majd létre, a felújítás során kialakítják az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket.

A Vörösmarty-szoborcsoport körül új környezetet alakítanak ki, illetve a tér rekonstrukciójához kapcsolódóan a környező mellékutcákat is felújítják. Megújul a Deák Ferenc utca-Bécsi utca-Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca és a Harmincad utca.

A Vörösmarty téren hét százalékkal nő majd a zöldfelület, és a lehetőségekhez mérten tizenöt új fát ültetnek: hetet a téren, a környező utcákban pedig nyolcat. Az Oroszlános kutat áthelyezik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő Podmaniczky Frigyes téren 30 százalékkal nő a zöldfelület, és 82 új fát ültetnek, megszűnik a trolibusz végállomás, megújul a közvilágítás, valamint természetes kőburkolattal látják el a területet.  A cél  Szentgyörgyvölgyi  szerint  az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon. 

A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek