Önkormányzati önvédelmi tanfolyam indul nőknek

2019.02.11. 16:37

Az önkormányzatok általában rengeteget agyalnak azon, hogy saját ingujjukból tudjanak előrántani egy olyan intézkedést, amivel néhány jó pontot tudnak szerezni a helyi polgárok (=választók) körében. A múlt héten Székesfehérvár városvezetése például nem cifrázta, minden 65 év feletti lakosának „a város erős gazdasági teljesítményéből való részesülés” címén 5000 forintos pénzjuttatást kezdeményezett.

Budapest XII. kerületének önkormányzata a pénzosztás helyett inkább egy másik népszerű téma, a „közbiztonság” vonalán mozogva jelentett be két saját kezdeményezést, amelyeket sajtótájékoztatón mutatott be hétfőn Váczi János alpolgármester, Buranits Ildikó, MoM Sport ügyvezető igazgatója és Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára:

  1. kifejlesztett egy pánikgomb-alkalmazást, amit ingyen lehet telepíteni a telefonra, és „két mozdulattal értesíteni lehet” a helyi városrendészetet, és a hívással a segélykérő szóban bejelentheti a vészhelyzetet. Az applikáció – ami „community alarm” néven több angliai településen évek óta működik – emellett automatikus e-mailt is küld a rendészeti központba, melyben – ha valaki aktiválja a helymeghatározást – a készülék megadja a bajba jutott aktuális helyzetét.
  2. az Emmi támogatásával 3X2 órás ingyenes önvédelmi tanfolyamot indított nőknek, méghozzá elsősorban futó nőknek. A kezdeményezést ugyanis nem titkolt módon a Makai Viktória ultrafutó elleni – egyébként nem a XII. kerületben történt – októberi támadás ihlette, illetve az a tény, hogy a kerületben is nagyon megnőtt a futók száma, de a legjobb futópályák (köztük a kerület három futóköre) zömmel ligetes-erdős területen található.

A Hegyvidéket egyébként az éves összesítések rendre a biztonságos kerületek közé sorolják, kérdésemre Váczi János azt is elárulta, hogy a kerületben még soha nem támadtak meg egyetlen futót sem. Az alpolgármester szerint azonban fontos a megelőzés, illetve a futók „szubjektív biztonságérzetének” növelése is.

A két kezdeményezés összesen 1 450 000 forintba került: az önkormányzat 700 000 forintot fizetett az alkalmazás fejlesztéséért, az Emmi pedig 750 000 forintot adott az önvédelmi tanfolyamra. A helyszínt az önkormányzati tulajdonban lévő MoM Sport ingyen biztosította, de mivel a hétvégén tartott első oktatás „fullon ment”, azaz ötvenen voltak, a további alkalmakat áthelyezik a fűtött műfüves focipályára.

Az oktatás plakátja
Az oktatás plakátja
Fotó: hegyvidek.hu

A kezdeményezéssel kapcsolatban leginkább azért voltam szkeptikus, mert tanfolyami körülmények között, háromszor két óra alatt nem igazán lehet garantálni, hogy valaki meg tudja magát védeni éles szituációban. Viszont ha valakinek azt mondják, hogy egy tanfolyami szintű tudással meg tudja magát védeni, akkor a szükségesnél is nagyobb bajba kerülhet.

Topánka Szilárd, az egyik önvédelem-oktató kételyeimre válaszul hangsúlyozta, hogy a tanfolyamon kiemelik,

ha valakit megtámadnak, akkor az a legjobb, ha elfut.

És ugyanilyen alapelv, hogy ha egy nőtől az értékeit akarja elvenni egy nála jóval nagyobb, erősebb férfi, akkor nem érdemes ellenkezni. Az önvédelmi megoldások arra az esetre szólnak, ha a támadó bántalmazni akarja az áldozatot, akinek ki kell védenie – mondjuk – egy ütést, vagy ki kell szabadulnia egy fogásból, ölelésből. 

A három alkalom egyébként úgy épül fel, hogy 

  • az első oktatáson azt veszik végig, hogyan is kell szakszerűen megütni és megrúgni valakit az önvédelmi szituációban,
  • a másodikon a különféle fogásokból való szabadulásokat veszik végig,
  • a harmadikon pedig azt gyakorolják, hogyan kell szakszerűen elesni, és ha már valaki elesett, akkor hogyan álljon fel úgy, hogy utána el is tudjon szaladni.

A tanfolyamot szervező politikusok is azt mondták a tanfolyam hatékonyságát firtató kérdésemre, hogy háromszor két órában tényleg nem lehet megváltani a világot,

de legalább alapvető fogalmaik lesznek az önvédelemről.

Amellett pedig aki részt vesz a tanfolyamon, „elkezd foglalkozni a kérdéssel, mit jelent biztonságosan sportolni”.

Sárfalvi Péter kérdésemre elmondta, hogy egyik kezdeményezés országos szintű felkarolásáról sincs még döntés, de Váczi a néhány százezer forintból megvalósítható pánikgombot melegen ajánlja minden önkormányzat figyelmébe – ahol nincs helyi rendvédelmi szerv, ott szerinte a helyi rendőrőrsre lehetne bekötni az értesítéseket.