Mutassa meg, hogy döntene Tarlósék helyében!

DMOHA20170927004
2019.02.19. 14:27

Az idei költségvetésről, drogmegelőzési bizottságról, a tervezett Jichák Rabin parkról és Széll Kálmán szoborról, valamint a szmogriadó-rendelet módosításáról dönt szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. Az ülés előtt ön is megmutathatja a képviselőknek, hogyan szavazna a főbb napirendi pontokban.

Az idei költségvetés

A javaslat az önkormányzat költségvetési bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban, míg a kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban állapítja meg. A 114 milliárdos forintos hiányt az előző évek 25 milliárdos maradványával, 66,7 milliárdos hitellel, 28 milliárdos értékpapíreladásból finanszíroznák. Tavalyhoz képest nőtt a bérköltség, 5 milliárddal több szolidaritási adót kell fizetni, valamint nőtt a metrófelújítás költsége is, ezért nehéz lesz a működési egyensúlyt biztosítani. Még szerencse, hogy az iparűzési adóbevétel 15 milliárd forinttal nőtt 2018-hoz képest.

A költségvetést így

Drogmegelőzési terv

Ellenzéki többségű ideiglenes bizottságot állítanak fel a terv szerint a Budapesti drogmegelőzési terv kidolgozására. A héttagú testület elnöke V. Naszályi Márta (Párbeszéd) lenne, tag továbbá Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP), valamint Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP). A testület tagja lenne Újhelyi Eszter, Sárosi Péter és Walton Attila is.

A drogmegelőzési bizottságot

Több tájékoztatás a szmogról

Korábban tájékoztatná a budapestieket a főváros a levegő minőségének romlásáról. Az előterjesztés szerint ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket, akkor is jönne közlemény.

A módosítást

Jichák Rabin park Zuglóban

A fővárosi önkormányzat és Izrael nagykövetségének együttműködése alapján parkot nevezhetnek el Izrael Állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából Jichák Rabinról, a zsidó állam első Izraelben született miniszterelnökéről. A zuglói, eddig névtelen közterület a Róna utcától a Padlizsán utcáig terjed. Jichák Rabin az izraeli-palesztin békefolyamatok szimbóluma, Nobel-békedíjas államférfi, aki az ellene elkövetett merényletben vesztette életét 1995. november 4-én.

Az elnevezést

Széll Kálmán szobor a Széll Kálmán téren

Április végén lehet szobra a Széll Kálmán téren az egykori miniszterelnöknek. A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett. A szobor felállítását a kormány fizeti.

A szobor felállítását