Elképesztő indokkal szüntették meg a nyomozást a ferencvárosi parkolási VIP-lista ügyében

2019.02.20. 11:25

Valószínűtlen indokkal szüntette meg szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság a ferencvárosi VIP-parkolás ügyében folytatott nyomozást.

Ahogy azt a 444.hu már tavaly is részletesen bemutatta, a IX. kerületi önkormányzat megbízásából a parkolási rendszert kezelő Sessionbase Kft. adatbázisában több módosítás is történt; konkrétan készült egy lista azokról az autókról, melyek – az amúgy helyínséggel küzdő kerületben – ingyen parkolhatnak, és parkolási szabálytalanság esetén sem sújtják őket bírsággal a kerületi parkolóőrök. A lap 25 rendszámot tartalmazó listát tett közzé, melyen a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. alkalmazottjainak és szerződéses partnereinek autói szerepelnek. A lista alapján az azon szereplő barátja ellenére mit sem tudó Bácskai János polgármester feljelentést tett.

Csakhogy a rendőrség úgy látta, hogy nem történt bűncselekmény, a nyomozást megszüntető szerdai határozat ugyanis úgy érvel:

önmagában az, hogy valaki készít egy listát, még nem jelenti azt, hogy azzal a listával a rajta szereplők hasznot is húztak.

Elvileg ugyan a Btk. 375. § (1) bekezdésében szerepel „az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás”, mely arra vonatkozik, aki jogtalan haszonszerzés végett információs rendszerbe adatot bevisz, az abban kezelt adatot megváltoztatja, törli, vagy hozzáférhetetlenné teszi, illetve egyéb művelet végzésével az információs rendszer működését befolyásolja, és ezzel kárt okoz.

A rendőrség bizonyítottnak látta, hogy az adatbevitel megtörtént, de ehhez hozzáfűzi,

önmagában az adatbevitellel (rendszám rögzítésével) közvetlenül nem történt károkozás, így nem állapítható meg a közvetlen ok-okozati összefüggés az elkövetési magatartás és az eredmény között.