33 fát kivágnak a Városligetben és rózsákat ültethetnek a helyükre

B RKL20180324022
2019.02.28. 15:32
A fákat a tervezett Rózsakert területéről távolítják el, a beruházó szerint balesetveszély, téralakítás és kertészeti okok miatt.

Olvasónk hívta fel a figyelmet az V. kerületi kormányhivatal február 25-i határozatára, ami szerint a Városliget Zrt. engedélyt kapott 33 fa - köztük 15 ritkaságnak számító kolorádói jegenyefenyő - kivágására a majdani Rózsakert (II/A jelű alütem) területén. Ez azért is érdekes, mert pár nappal ezelőtti megkeresésünkre adott válaszában a Városliget Zrt. nem említett fakivágásokat a területen, csak azt, hogy 17 fát ültettek át a leendő Nagyjátszótér és Rózsakert területén.

Megkérdeztük a céget, miért nem beszéltek a 33 fa kivágásáról, csak a 17 faültetésről. A Városliget Zrt. válasza szerint folyamatban lévő hatósági engedélyezési eljárásról a Városliget Zrt. nem adhatott tájékoztatást. A kihirdetést követően a LIGET Budapest Projekt weboldalára felkerült az engedély, a 33 eltávolítandó példány Városligeti Faápolási Protokoll szerinti részletes vizsgálatával, mely megindokolja, hogy miért van szükség a beavatkozásra. 

Eszerint

  • 23 példányt azért kell eltávolítani, mert a Városligeti Faápolási Protokollban rögzített vizsgálatok alapján élet-és balesetveszélynek minősítették őket
  • 6 fát kertépítési, téralakítási okokból távolítanak el, melyeket az ökológiai kockázatelemzés alapján csekély élőhelyi jelentőségűnek minősítettek a szakemberek. Ezek közé tartoznak az említett dendrológiailag bár értékes kolorádói jegenyefenyők (Abies concolor) a Rózsakert mellett, de az egyedek a nem megfelelő termőhelyre való telepítés és a telepítés sűrűsége miatt rendkívül felkopaszodott és gyenge gyökérállománnyal rendelkeztek. E miatt az igazságügyi szakértő dőlésveszélyesnek minősítette ezen egyedeket, ezért a balesetveszély okán vált kivágásuk szükségessé.
  • 4 egyedet pedig kertészeti okból a fa kiszáradása, vagy egészségi állapota miatt szükséges eltávolítani

A fák eltávolítására a cég válasza szerint nem a Rózsakert kialakítása miatt van szükség, hanem a terület tájépítészeti rehabilitációja végett, mely része a Garten Studio által jegyzett teljes városligetet megújító kert- és tájépítészeti koncepciójának. Az eltávolítandó példányok Városligeti Faápolási Protokoll szerinti vizsgálatai ezen a linken érhetőek el.

(Borítókép: Újjáépül az Olof Palme ház a Liget project keretében a Városligetben. Fotó: Róka László / MTI)