Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Változik a Vértanúk tere és környéke forgalmi rendje

2019.03.01. 17:15 Módosítva: 2019.03.01. 18:09

Módosul a forgalmi rend a Vértanúk tere átépítése miatt március 5-től, keddtől – közölte a BKK.

Az építési munkák miatt a Nádor utca felől nem lehet majd a téren keresztül a Báthory utca felé továbbhajtani. Akik eddig a Báthory utcától északra eső utcákat a rakpart felől a Garibaldi utcán keresztül érték el, ezentúl a Markó utcai felhajtón keresztül közelíthetik majd meg úti céljukat. Az átépítéshez kapcsolódóan a 15-ös, a 115-ös busz, valamint a CITY-troli több megállóját áthelyezik a Kossuth Lajos tér környezetében.

Változások a Vértanúk tere és környéke forgalmi rendjében

Az V. kerületi Vértanúk terét átépítik, a munkálatok március 5-én, kedden kezdődnek, ettől a naptól ideiglenes forgalmi rend lép életbe:

  • A Nádor utca felől nem lehet majd a téren keresztül a Báthory utca felé továbbhajtani. Akik eddig a Báthory utcától északra eső utcákat a rakpart felől a Garibald utcán keresztül érték el, ezentúl a Markó utcai felhajtón keresztül közelíthetik majd meg úti céljukat.
  • A Nádor utca–József Attila utca felől a Vértanúk terétől északra eső területeket az Arany János utca–Hercegprímás utca–Hold utca útvonalon, vagy a Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon érhetik majd el.
  • A Báthory utca felől a Nádor utca felé a forgalom egy irányban haladhat majd, a tér környékén megállási tilalom lesz érvényben.
  • A Szabadság téri mélygarázs Vécsey utcai bejárata a Báthory utcából továbbra is elérhető lesz.
  • A Szabadság tér körüli útpálya forgalmi rendje is változik a Vécsey utca és az Aulich utca között: az útszakasz az Aulich utca felé lesz egyirányú.
Az eddigi forgalmi rend, azaz március 5-ig.
Az eddigi forgalmi rend, azaz március 5-ig.

Változások a közösségi közlekedésben

Március 5-től, keddtől a 15-ös, a 115-ös busz, valamint a CITY-trolijárat Angyalföld irányú Kossuth Lajos tér megállóhelyét a Kozma Ferenc utcába, valamint a Batthyány-örökmécses megállót a Kálmán Imre utca–Szemere utca csomóponthoz helyezik át. A Boráros tér felé tartó járatokra a Kossuth Lajos téren 100 méterrel hátrébb, a 70-78-as trolibuszok megállója mögött lehet felszállni.

A Vértanúk tere a Steindl Imre Program részeként épül át, további információk a program oldalán olvashatók

A Budapest lipótvárosi Nádor – Báthory – Vécsey utcák által határolt – korábban névtelen – közterületen az 1919-es kommün áldozataira emlékezve hozták létre a Vértanúk terét. A tér centrumába 1934-ben állították, majd 1936-ban avatták fel a vörösterror idején meggyilkolt több száz ártatlan ember nevét megörökítő Nemzeti Vértanúk Emlékművét. Ezt 1945 szeptemberében ledöntötték és eltüntették, később a teret is átnevezték. A rendszerváltás után a tér visszakapta nevét, majd 1996-ban a lerombolt emlékmű helyén állították fel Nagy Imre szobrát, Varga Tamás szobrászművész alkotását.