A reptéri zajterhelésnek hivatalosan csak 300 ember van kitéve

2019.04.04. 08:56

A Liszt Ferenc repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport megbízásából készült felmérés szerint a repülőtér okozta, stratégiai küszöbértéket meghaladó zajterhelésnek egész napot nézve összesen háromszáz lakos van kitéve, írja a 24.hu

A Vibrocomp Kft. 2018-as kutatása szerint a XVII. kerületben kétszáz, a XVIII. kerületben pedig száz ember érintett, és ez javulás, az előző, 2012-ben elvégzett számítás ezer lakosához képest, éjjel pedig nullára csökkent a küszöbérték feletti zajtól szenvedő lakók száma.

Ezzel szemben Frik Zoltán, a Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület elnöke azt nyilatkozta, hogy a probléma több százezer családot érint Budapesten és környékén, és rengeteg panasz érkezik hozzájuk, de nemcsak a XVII. és  XVIII. kerületekből, valamint Vecsés és Üllő környékéről, hanem Zuglóból, Kőbányáról, Angyalföldről, Óbudáról, Budatétényről, Kispestről és a XV. kerületből is.

A két szám közötti hatalmas eltérést az okozza, hogy a Vibrocomp egy konfliktustérképet készített, amely a zajterheléses zónák közül kiemelik azokat, ahol a jogszabály szerinti küszöbértékeket meghaladja a zaj. Intézkedni viszont csak ott lehet, ahol a stratégiai küszöbértékeket meghaladja a zajterhelés, vagyis az egész napra vonatkozóan több mint 63, éjszaka pedig 55 decibel, és ez összesen 157 lakóépületre, vagyis 300 emberre érvényes. Ugyanakkor az alváshoz ideális 25-30 decibeltől ez elég messze van. 

Egy tavaly végzett másik kutatásból viszont az derült ki, hogy a XVII. kerületben a reptéri forgalom az ott élők környezeti érdekét indokolatlan módon és mértékben sérti.