Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Az LMP cáfolta Vágó Gábort, az engedélyükkel szállt ki Puzsér az előválasztásból

2019.04.09. 10:16

Vágó Gábor az ATV Start műsorában azt mondta, hogy 

Puzsér Róbert anélkül szállt ki az előválasztási folyamatból, hogy arra támogató pártja, az LMP felhatalmazást adott volna neki.

Az LMP európai parlamenti listavezetője azt mondta, hogy a párt döntése egyértelmű: részt akarnak venni az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztásán. A párt később cáfolta Vágó szavait, ld. lent.

Hétfőn írtuk meg, hogy felfüggesztette a tárgyalásokat az előválasztásról Puzsér Róbert Karácsony Gergellyel, miután az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a kerületi polgármesterjelöltekről. Az LMP mindvégig részt vett a tárgyalásokon, de végül úgy döntött, hogy nem ír alá semmit, majd az EP-választás után határoznak az együttműködésről. Puzsér nem tartja korrektnek, hogy az ajánlat szerint a DK több kerületben jelölhetne polgármestert, mint az LMP.  Emellett rossz döntésnek tartja, hogy a Jobbikot kizárják a megállapodásból, miközben a külső kerületekben biztosan erősebb a párt jó néhány szereplőnél.

Frissítés 12:15-kor: Az LMP közleményt adott ki, miszerint az ATV tévesen értelmezte Vágó Gábor szavait, ezzel szemben az igazság az, hogy az LMP Budapest kongresszusa azt a döntést hozta, hogy támogatja a főpolgármesteri előválasztást. A kongresszus felkérte a párt budapesti elnökségét, hogy az ezzel kapcsolatos operatív előkészítő munkát végezze el, de csak és kizárólag azon elv mentén, amely a Puzsér Róbert által is vállalt feltételek megteremtésére irányul.

Az előválasztási folyamatból Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt nem szállt ki, hanem felfüggesztette mindaddig az erről szóló tárgyalásokat, amíg Karácsony Gergely nem tér vissza a 2018. december 20-án aláírt szándéknyilatkozatban rögzített feltételekhez. Az LMP vezetése erről előzetesen egyeztetett Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölttel.