Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Puzsér elpukkantotta a kampánystartpisztolyát a Blaha aluljáróban

2019.04.12. 11:56
Miután az MSZP és szövetségesei a napokban megnevezték a polgármesterjelölteket, a Jobbik-LMP választási szövetség is előre hozta az önkormányzati választás kampánystartját, jelentette be Puzsér Róbert, a két párt által támogatott főpolgármester-jelölt a Blaha Lujza téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón.

A start konkrétan azt jelenti, hogy egy 13 kérdésből álló kérdőívet kezdenek osztogatni a budapesti járókelők között, akik a remény szerint majd azt kitöltve és visszaadva "reflektálnak" a Puzsér-programra. 

IMG 1276
Fotó: Tenczer Gábor

A 13 pont tényleg olyan, mint egy választási program fő pontjai, kérdőjellel a mondat végén. Kérdésünkre Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke a helyszínen meg is erősítette, hogy ez a program gerince. Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha a válaszolók többségének nem tetszik valamelyik pont, megroppan-e a programgerinc, Bencsik azt válaszolta, hogy nem hiszi, hogy a fővárosiak például le akarnák betonozni Budapestet.

A kérdésekből sajnos nem tudok idézni, mert a sajtótájékoztató után egy szendvicsféle ennivalóval közlekedő, erőszakos középkorú nő kiragadta az ívet a kezemből, és az istennek nem akarta visszaadni, úgyhogy nála maradt a nagy jelentőségű kordokumentum. Viszont akit érdekel, kitöltheti az ívet elektronikusan is, ide kattintva.

A Puzsér-féle konzultációban olyan kérdések szerepelnek - ezzel meghatározva a kampányát -, mint például:

  • Egyetért Ön azzal, hogy a parkolásban semmilyen módon ne vehessen részt magáncég? Egyetért Ön, hogy az MSZP-Fidesz nagykoalícióban működő parkolási maffiát kiszorítsuk a fővárosból? 
  • Egyetért Ön azzal, hogy a tömegközlekedés átfogó fejlesztése mellett sétaövezeteket kell kialakítani a budapesti lakosok egészségét súlyosan veszélyeztető légszennyezettség radikális csökkentése érdekében?
  • Egyetért ön azzal, hogy meg kell szüntetni Budapest belvárosközpontúságát, hosszú távú tervezési munkába kell kezdeni azért, hogy Budapest városszerkezete a jövőben élhetőbbé tegye a fővárosiak mindennapjait? 
  • Egyetért Ön azzal, hogy Budapest éjszakai életét egy „éjszakai polgármester” irányítsa, aki a békés együttélés mellett olyan hétköznapi dolgokra is oda tud figyelni, mint a megfelelő számú nyilvános vécé?

Visszatérve a sajtótájékoztatóra, Moldován László, az LMP budapesti elnöke azt mondta, hogy a Puzsér-program kompatibilis az LMP korábbi programjával, úgymint forgalomcsökkentés, sétálóutcák, zöldterületnövelés vagy éppen a szerződések átláthatósága, és hogy örül, hogy mindez most társadalmi vitára lett bocsájtva.

Innentől kezdve a sajtótájékoztató fókuszába érdekes módon nem a mostani, leváltani szándékozott városvezetés szapulása került, hanem a régi baloldalnak titulált, elvileg azonos érdekű ellenzék kritizálása. Puzsér szerint az MSZP-Párbeszéd tengely egyenesen seftel, méghozzá program nélkül. Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt, jelenlegi zuglói polgármester is megkapta a magáét a félresikeredett zuglói parkolási rendszer miatt, ahol "magáncégekre bízzák a parkolást, egymilliárdos hiányt okozva Zuglónak".

Az erős kritikát valószínűleg az váltotta ki, hogy az MSZP-Párbeszéd (és DK) Puzsér szerint eddig nem adott jó ajánlatot a választási együttműködésre, pedig a Jobbik-LMP készen áll a koordinációra a kerületi jelöltekkel kapcsolatban. 

Bencsik ezt azzal toldotta meg, hogy a Jobbik és az LMP nélkül nem lehet leváltani a Fideszt, de nem akarják, hogy a párt saját értékrendje elvesszen egy nagy baloldali olvasztótégelyben. 

Puzsér a sajtótájékoztató végén újságírói kérdésre még az LMP-nek is odapöccentett, mondván, arra kérte Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját, hogy szakítson meg minden kapcsolatot a NER-rel, mert egyszerre nem lehet valaki ellenzéki politikus és NER-oligarcha is.

Annyit még sikerült megtudnunk a helyszínen, hogy a konkrét, kidolgozott Puzsér-program bemutatása májusban várható. A program internetes oldalán a visszaszámláló azt mutatja, hogy a nyilvánosságra hozatalig még 49 nap van hátra, ami pontosan május legutolsó napja.