Tarlós belengette, hogy eltörli a parkolási díjakat

2019.04.18. 14:39
A fővárosi parkolási rendszer egységesítése, a dugódíj és a patkányok elszaporodása volt a fő téma Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatóján.

„Szeretném, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer” – jelentette ki kérdésre Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. Hozzátette: lehet azt mondani persze, hogy formálisan egységes, ezt szokták is mondani a kerületek, de egy dologról mindig megfeledkeznek: a főváros a kerületek kérésére jelöli ki a fizetős zónákat.

A főpolgármester kijelentette:

ha még egyszer meghallja a kerületektől, hogy a főváros dönt a fizetős zónákról, beterjeszt egy javaslatot, hogy mindenhol 0 forint legyen a parkolás.

Mint közölte, két okból lenne jó, ha egységes lenne a fővárosi parkolási rendszer:

  • a közösségi közlekedés büdzséjébe kellene mennie a pénz jelentős részének, mert a parkolási bevételnek a közlekedésben kell kikötnie;
  • nem koherens szokásjogok vannak (például a zónahatároló utak esetében, ha szabályosan parkol valaki, de rossz parkolóóránál fizet, akkor megbüntetik, de ez egy egységes rendszerben nem fordulhatna elő).

Nem mondom, hogy öröm a dugódíj, de van egy uniós kötöttségünk 

– mondta Tarlós a dugódíj bevezetését firtató kérdésre. Hozzátette, hogy nem az a lényeg, akarja-e valaki a dugódíjat, hanem az, hogy van egy veszedelmes, tízmilliárdos adósság, amit vissza kell fizetni, ha nem tesz eleget a kötelezettségének a főváros. (A dugódíj bevezetésének kötelezettséget még a 4-es metró támogatási szerződésében vállalta a korábbi, Demszky Gábor fémjelezte városvezetés, erre utalt Tarlós.)

Tarlós közölte, hogy az unió türelmes Budapesttel szemben, de főpolgármesterként nem jelentheti ki, hogy nem lesz dugódíj, mert akkor rögtön jelentkezne a tízmilliárdos visszafizetési kötelezettség. Ezért tárgyalást folytatnak a kormánnyal és az unióval is, hogy feloldják ezt a helyzetet.

Arra a kampányvádra, hogy Tarlós a patkányokat adta Budapestnek, a főpolgármester elmondta, hogy tavaly nyáron váltott a főváros patkánymentesítő vállalkozást (közbeszerzésen nyert a legolcsóbb ajánlat), és a patkányok szeptemberre már nagyon elszaporodtak. A jelzések szerint ősszel már havonta 1400 észlelést regisztráltak, ezért plusz 650 millió forintot adtak a vállalkozónak a folyamat megállítására. A nagyarányú irtás következtében a havi bejelentések száma mára 350-re csökkent.