Félszáz fát fognak kivágni a belvárosban, de csak a balesetveszélyeseket

2019.04.24. 13:52 Módosítva: 2019.04.24. 14:18

Balesetveszélyes belvárosi fasori fákat vág ki és helyettük újakat ültet a Főkert a következő hetekben. A munkák a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Fehérvári úton, a Szilágyi Erzsébet fasoron, illetve az Andrássy úton álló fákat is érintik: összesen 50-55 idős, beteg fa fog eltűnni. Ha a fák veszélyesek, kidőlhetnek, a társaságnak nincs mérlegelési joga, ki kell vágni őket, indokolta a lépést a Főkert vezérigazgatója. 

A fővárosi közterületi faállomány igen leromló egészségügyi állapotban van, ezért  egyre sürgetőbbé válik a fák ütemezett lecserélése, mondta Szabó József, a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (Főkert) vezérigazgatója szerdán. Az elmúlt hetekben felmérték a fák állapotát, most átfogó és átgondolt fasorrekonstrukciós munka kezdődik, írja az MTI. 

Az elsődleges szempont az emberi élet védelme, a balesetek, a fák kidőlésének, az ágak leszakadásának megakadályozása,  azaz a városi, környezetbiztonsági kockázatok lehetséges kiküszöbölése. Ha kell, ezt a szempontot az ökológiai hasznosság ellenében is érvényre juttatják, amely szakmai felelősség nem lehet politikai, vagy akár kampánytéma  - mondta Szabó József.

A balesetveszélyesnek ítélt, veszélyes, magas kockázatú fák esetében nincs mérlegelési joga a társaságnak. 

Ezeknél a fáknál azonnal be kell avatkozni, mert a súlyosan leromlott egészségi állapotban lévő fák esetében a kidőlés veszélyének a kockázata exponenciálisan növekszik.

a balesetek elkerülése érdekében a főváros kiemelten kezelt területein is kényszerűségből, igen komoly szakmai döntéseken alapuló, a város arculatát több évtizedre meghatározó "fasorrekonstrukciós" beavatkozásokat fognak végrehajtani a közeljövőben belvárosi helyszíneken.

A munkák érintik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Fehérvári úton, a Szilágyi Erzsébet fasoron, illetve az Andrássy úton álló fákat. Az Andrássy úti fasor Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti szakaszán a 180 megvizsgált, idős ostorfa közül 48 esetében kell farekonstrukciós tervet készíteni. További 18 idős, beteg, veszélyesen leromlott egészségi állapotban lévő fát már nem lehet megmenteni. Ezeket ki fogják vágni, mivel a vizsgálatok alapján kidőlhetnek vagy eltörhet a törzsük, amivel veszélyeztethetik az ott közlekedőket. 

Bár a laikus, külső szemlélők számára olykor drasztikusnak tűnhetnek ezek a beavatkozások, célunk és szándékunk egyértelmű és világos: a beteg faegyedek eltávolítása és a lehető legrövidebb időn belüli pótlásuk

 - hangsúlyozta Szabó József.

A Főkert vezérigazgatója szerint szakmai és esztétikai szempontból általában az idős, legyengült egészségi állapotban lévő fasorok komplex rekonstrukciója lenne indokolt. Ilyenekre már vannak jó példák a közelmúltból is, mint például a III. kerületi Czetz János utcában, a VI. kerületi Munkácsi Mihály utcában, valamint az V. kerületi Semmelweis utcában végrehajtott rekonstrukció.

A Főkert mintegy 250 ezer fasori fát kezel a fővárosban.  Szabó József az MTI kérdésére azt mondta: egy évben 800-1000 fát vágnak ki, és körülbelül 4000-5000 fát ültetnek. A mostani munkák nagyságrendileg 50-55 nagy fát érintenek a belvárosban.  

A Tarlós István főpolgármester által még 2016 őszén meghirdetett "10.000 új fát Budapestre!" program teljesítése április végére már 90 százalék felett áll majd. Májustól már mintegy 240 ezer saját előállítású egynyári virágot ültetnek ki a budapesti közparkokba, miután a jelenlegi 35 ezer hagymás növény elvirágzik.