Hatástalanították a Bozsik Stadionnál talált 250 kilogrammos brit légibombát

2019.04.28. 07:05 Módosítva: 2019.04.28. 07:07

Világháborús robbanótest hatástalanítása miatt lezárták és kiürítették vasárnap a budapesti Bozsik Stadion környékét.

Frissítés: Még vasárnap dél előtt sikerült hatástalanítaniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek a Bozsik Stadionnál talált bombát, tájékoztatta a honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t vasárnap délben. A 250 kilogrammos brit légibombából kiszerelték a gyújtószerkezetet. A bombatestet a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják későbbi megsemmisítésre.

A korlátozásokat rövidesen feloldják. A lakók visszatérhetnek otthonukba.

Az új stadion építésénél találták a bombát, amelynek hatástalanítása miatt a lakók, az ott-tartózkodók biztonsága érdekében kiürítették és lezárták a környéket. Korábban a XIX. kerületi önkormányzat azt közölte: a műveleti terület a Puskás Ferenc utca 1-3. lesz. A kiürítés emellett további XIX. kerületi utcákat érint. Ezek: Kassa utca, Pozsony utca, Feszty utca, Győrffy István tér, Czuczor utca, Hofherr A. utca, Fadrusz utca, Mészáros L. utca, Kócsag utca, Áchim A. utca, Iparos utca, Sólyom köz, Sas köz.

A XIX. kerületben a befogadóhely a Kispesti Gábor Áron Általános Iskola tornaterme. A gondozásra szorulók, illetve az idősek elhelyezését a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat Kertvárosi Idősek Klubja végzi.

A XVIII. kerületi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a kiürítés Pestszentlőrinc-Pestszentimrén három utcát - a Darányi utcát, a Hengersor utcát és a Parázs utcát - érint. Az érintett övezetben lakóknak vasárnap 8.00 óráig kellett elhagyniuk az ingatlanjaikat, a területlezárás feloldását követően térhetnek oda vissza.

Ahogy korábban írtuk, a kiürítés idejére, április 28-án 7.00 órától várhatóan 17.00 óráig az önkormányzat az érintett XVIII. kerületi lakosoknak befogadóhelyeket biztosít a közelben: a Kondor Béla Közösségi Házban, a gondozásra szoruló, illetve idős lakosokat és szükség szerint gondozóikat pedig a Somogyi László Szociális Szolgálat épületében helyezik el.

További információkért ajánlották a kispest.hu és a www.bp18.hu oldalakat, valamint a www.bkk.hu, www.bkkinfo.hu és a www.mavcsoport.hu oldalak híreit. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint ma reggel 7-től várhatóan kora délutánig a 93A, a 136E és a 236-os busz módosított útvonalon közlekedik, elkerüli a lezárt területeket. A Mávinform azt közölte: a lezárás a Budapest-Lajosmizsei vonalat is érinti. A vonatközlekedés várhatóan 9.45 és 15 óra között szünetel a Kőbánya-Kispest - Pestszentimre szakaszon.  • Hírek
  • Csok