A Környezettudatos Polgár esete a ragaszkodó gumiabronccsal

K EPA20170629014
2019.05.09. 05:09
Olvasónk megpróbálta szabályosan elhelyezni a lecserélt gumiabroncsait, de eltévedt a bürokratikus útvesztőben, végül inkább fizetett 2000 forintot, csak hogy jogkövető lehessen.

Egészen átlagosan indult egyik olvasónk, Attila története: a napokban nyári gumira cserélték a télit a kocsijukon. 

A rossz télit ott akartuk hagyni a gumisnál, de közölte, hogy nem vitték el tőle sem, így vigyem magammal. Meglepődtem, de nem tudtam mit tenni, beraktam az autóba.

Elment tehát az Ecseri úti lakossági hulladékudvarhoz, ahol már sikeresen adott le akkumulátort és porszívót is régebben. Bár korábban segítőkészek voltak vele, most azt mondták, hogy nem veszik át a gumikat, mert csak két telephely van Budapesten, ahol a gumi leadható.

Olvasónk hazament, ráguglizott, és látta, hogy a XXII. Nagytétényi út 341. alatt este nyolcig nyitva van a telep, ahol a használt gumiabroncsokat ingyenesen átveszik.

Kocsiba vissza, irány a XXII. kerület. A telepen először a lakcímkártyáját kérték el, majd a nullás igazolást a szemétszállításról, azaz azt a papírt, amit a társasházi képviselőn keresztül ki kell kérni az FKF-től, hogy nem tartozik a szemétdíjjal. A telepen ezt online nem lehetett ellenőrizni.

Az igazolás hiányában olvasónknak két választása maradt: folytatja a kálváriát, vagy fizet 2000 forintot, hogy lerakhassa végre az abroncsokat. Végül a második mellett döntött:

Rugalmasság nulla, segítség nulla. 2000 forint megfizetve, majd szakadó esőben magam raktam ki őket a konténerbe.

– írta. Vajon miért van ilyen irgalmatlanul megnehezítve, hogy az ember azt tegye a veszélyes hulladékkal, amit kell? – tette fel a költői kérdést.

Megkerestük az illetékes Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, nem tartják-e az adminisztráció túlbonyolításának, hogy azon a néhány (kettő) fővárosi telepen, ahol egyáltalán átveszik a gumiabroncsokat, ilyen dokumentumokat kérnek.

A cég válasza mindössze két jogszabályi idézet volt. Az egyik szerint „az ingatlanhasználó a települési hulladék részét képező elkülönítetten gyűjtött hulladékot hulladékgyűjtő pontra (...) szállíthatja, és ott a jogosultnak átadhatja vagy gyűjtőedényben elhelyezheti. E jogot az ingatlanhasználó csak úgy gyakorolhatja, ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Koordináló szerv részére megfizette”.

A másik szerint "a közszolgáltató az általa üzemeltetett és arra alkalmas hulladékudvaron a természetes személy ingatlanhasználóknál keletkező (...) gumiabroncs hulladékot; (...) a hulladékudvar működési szabályzatában meghatározott módon átveszi".

Ön mikor vágta volna sutba az abroncsokat?

Lazán kapcsolódó hír, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros környéki erdők kezelője szerint egyik legnagyobb gondjuk a szemetelés és illegális hulladéklerakás. A fő problémát a közutak és lakott területek mellett otthagyott, nem ritkán szándékosan odaszállított hulladék okozza. A Pilisi Parkerdő Zrt. évente mintegy 10 ezer köbméter szemetet gyűjt össze és szállít el, amire több tízmillió forintot fordít.