Zugló nem vár a fővárosra, maga végeztet patkányirtást

2019.05.10. 14:53

A patkányok számának növekedése a fővárosban szorosan összefügg az elégtelen szemétszállítással és a csatornahálózat megfelelő karbantartásának hiányával

- jelentette ki Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje egy ellenzéki sajtótájékoztatón, amiről az MTI számolt be.

Zugló polgármestere szerint tetézte a bajt, hogy a Tarlós István vezette önkormányzat egy alkalmatlan céget bízott meg a patkánymentesítéssel. Szakértők szerint mindennek nyomán a fertőzött objektumok száma a fővárosban mára azonos a 45 évvel ezelőttivel. Mint mondta,

Zuglóban egyre több közintézménytől kap jelzést a patkányok elszaporodásáról, ezért helyi forrásból kezdenek patkányirtásba. Mivel azonban ez fővárosi feladat, be fogják nyújtani a számlát - jegyezte meg.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke, II. kerületi képviselő közölte: kezdeményezni fogják, hogy valamennyi kerület egységesen kössön szerződést a patkánymentesítésre egy arra alkalmas céggel, mert

Budapest egyre inkább egy középkori város képét mutatja.

Őrsi szükségesnek nevezte az állami kukaholding megszüntetését. Szerinte, ha átvennék a főváros vezetését, visszaadnák a szemétszállítás feladatát a fővárosi közterület-fenntartónak.

Őrsi Gergely
Őrsi Gergely
Fotó: Soós Lajos / MTI

V. Naszály Márta, a Párbeszéd fővárosi képviselője úgy vélekedett: a rezsiharc és a közműcégek elleni harc oda vezetett, hogy a cégek mára nem képesek fenntartani a közműhálózatot, és a csatornahálózat alig 20 százaléka felel meg az előírásoknak - ez pedig a patkányok elszaporodásához vezetett. Bejelentette, adatigényléssel fordul a fővárosi kormányhivatalhoz, hogy kiderüljön a patkányészlelések pontos mértéke.

Tarlós István, bár korábban azt mondta, nem hiszi el, hogy rendkívüli patkányhelyzet van, újabb 650 millió forintot adtott patkányirtásra, amit szerdán kezdtek el. A fővárosi patkányok elszaporodásáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben: