12 emeletes luxustársasházat terveznek a Normafán

DSC 8369
2019.06.06. 13:44
Egy 66 lakásos, 12 szintes, majdnem 40 m magas épületet terveznek a Normafán, a Konkoly-Thege Miklós úton, közvetlenül az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont mellett, természetvédelmi területen. Az épületmonstrum túl nagy környezetterhelést jelentene, és kilógna a fák közül, rontva a tájképet egy vizsgálat szerint.

A Konkoly-Thege Miklós út mélyen a Budai-hegységben húzódik, összekötve a Normafa és Csillebérc kirándulóterületeit. Mindét oldala erdős, a keleti felén az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, a volt csillebérci gyerektábor és a Központi Fizikai Kutatóintézet területe húzódik. 

Az út elején, a Normafához közel, a csillagászati intézet melletti telek tíz éve gazdát cserélt, az új tulajdonos a Cordia nevű ingatlanfejlesztő cég lett. A telek az elmúlt években egyre értékesebb lett, mióta a XII. kerület belekezdett a Normafa fejlesztésébe. A környéken élők tudták, hogy előbb-utóbb építkezés kezdődik az ingatlanon, de amikor kiderült, mekkora társasházat terveznek oda, sokan megdöbbentek: az ingatlanfejlesztő egy 66 lakásos, 12 szintes, 40 méter magas, szinte lakótelepi panelház méretű épületre kért építési engedélyt.

Természetvédelmi szakvélemény szerint az érintett ingatlan országos jelentőségű védett természetvédelmi területen fekszik. Része a Budai Tájvédelmi Körzetnek, ezért a védett területre vonatkozó szabályok érvényesek rá. Az érintett ingatlanon és közvetlen környezetében védett, valamint Natura 2000-es jelölő növény- és állatfajok fordulnak elő.

Emellett a pontosan 38,2 magasra tervezett épület a 20 méteres fák lombkoronaszintje fölé emelkedik. Mivel a termőréteg sekély, és a környéken található fafajok nem érhetnek el 35 méteres magasságot, a ház kitakarására a természetes növényzet nem alkalmas. Ha megépül, az épület a Budai-hegység több pontjáról látható lesz. További érv az építkezés ellen, hogy a környéken kertvárosias beépítés található, ilyen léptékű nagyvárosias nem, tehát tájszerkezeti szempontból is változást okozna.

Sokan attól tartanak, hogy a hatalmas társasház túl nagy környezetterhelést jelentene a zöld környéknek. Van, aki szerint túlságosan megnöveli majd a gépkocsiforgalmat, másokat a megnövekedő zajterhelés zavarna, az épületből áradó fény pedig a szomszédos csillagvizsgáló vizsgálatait akadályozhatja, ahol ráadásul hamarosan egy távcsöves látogatóközpont is épül.

A kutatóközpontnál megkeresésünkre diplomatikusan annyit mondtak, hogy tudnak a tervekről, folyamatosan egyeztetnek a beruházóval, és bíznak a környezetvédelmi szempontok érvényesülésében.

A XII. kerülettől azt a választ kaptuk kérdéseinkre, hogy a telken elhelyezhető épület kialakításánál a tervező jelenlegi terve az épületmagasság számításnál a jogszabályok által megengedett átlagszámításból adódó épületméretet tartalmazza. Ez egy alacsonyabb épülettömegből kiemelkedő, magasabb épületrész kialakítását javasolja, amely a kerületi tervtanács álláspontja szerint előnyös, mivel az ingatlan rendkívül értékes, védett természeti környezetben fekszik, amelyet sűrű fás övezet ölel körül, a terv pedig minimális zöldterület-veszteséggel számol. 

Az érintett ingatlan paraméterei  2014-ben változtak, amikor az ingatlanon meglévő épületek beépítési mértékéhez igazították a beépíthetőséget. A teljes, több mint 80 000 m2-es telekterületre vonatkoztatva ez 3 százalékos beépíthetőséget és 0,1 m2/m2-es szintterületi mutatót jelent. Építési engedélyt a tulajdonos még nem kapott a tervre.

Az építkezési terveket az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya is vizsgálja. Megkerestük őket is, de egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy lehetségesnek tartják-e ekkora épület elhelyezését.

A Cordia ingatlanfejlesztő cég álláspontja szerint a csillagvizsgálón kívül nincs közvetlen szomszédjuk. A csillagvizsgálóval folyamatosan egyeztetnek a beruházásról. Közös cél a fényszennyezés minimalizálása, ezért a lakóingatlan fénytervezésekor maximálisan figyelembe vették az intézmény igényeit.

Mint válaszukban írják, a helyszínen korábban egy iskolaépület volt, ami hosszú ideig üresen állt, majd lebontották. Véleményük szerint a volt iskolaépületben több száz diák tanult – az ő rendszeres, napi közlekedésükhöz képest a jövőben itt élő 68 család napi közlekedése nem jelent majd jelentős forgalmat. A környék jelenleg nincs bekötve a fővárosi szennyvízcsatorna-hálózatba, az építtető saját költségén elvégzi ezt a munkát.

Arra a kérdésre, hogy nem tartják-e túlzónak az épület magasságát, méreteit, a Cordia azt a választ adta, hogy az épület méretei megfelelnek a helyi és az országos előírásoknak, és elsődleges szempont volt a zöldterületi arány megőrzése. Hozzátették, hogy a tervezett lakóépület lényegében a volt iskola és annak lebetonozott udvarának beépítési területére épül úgy, hogy a tervek több, a telek beépíthetőségére vonatkozó mutatót sem használnak ki teljes mértékben. 

Frissítés: Az önkormányzat nem támogatja a monstrum építését

A Hegyvidéki Önkormányzat cikkünk megjelenése után közölte: nem támogatja 12 emeletes, közel 40 méter magas épület építését a Normafánál. Annak ellenére, hogy a hatályos országos jogszabályok lehetővé teszik egy ekkora épület elhelyezését és egy magasabb épület jóval koncentráltabb beépítést - ami egyébként kisebb természeti beavatkozást jelenthet -, ilyen jellegű magánberuházás nem összeegyeztethető azzal a munkával, amit  az önkormányzat a Normafa rendbetétele kapcsán végzett az elmúlt években. A beruházó jelenleg sem az építési telek melletti terület természetvédelmi besorolása miatt szükséges környezetvédelmi hatásvizsgálattal, sem pedig érvényes építési engedéllyel nem rendelkezik, ezek hiányában pedig biztosan nem fog tudni egy ilyen jellegű épületet elhelyezni.

(Borítókép: Konkoly-Thege Miklós út 19 szám alatti telken látható lebontott épület, ahol a 12 szintes társasházat tervezik felépíteni. Fotó: Bődey János / Index)