Virág
0 °C
2 °C

Széll Kálmán-szobrot kapott a Széll Kálmán tér

DBZOL20190627002
2019.06.27. 13:19

Ma is szükség van Széll Kálmánhoz hasonló, méltóságot sugárzó vezetőkre, akik rendszerető közszolgaként teszik a dolgukat

- mondta a főpolgármester csütörtökön, a dualizmus korának pénzügyminiszterét, kormányfőjét ábrázoló szobor átadóján.

Tarlós István az MTI beszámolója szerint azt mondta, az elmúlt évszázadok tapasztalata alapján lényegesen több figyelmet érdemelnének a reálpolitikában alapos munkát végző, szorgalommal és szaktudással rendelkező politikusok. Nevéhez fűződik ugyanis az 1873-as nagy krach után kialakult pénzügyi válság kezelése, az államháztartás rendbe tétele, az állami bevételek jelentős növelése, a pénzügyi igazgatás átszervezése.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, tagadhatatlan a párhuzam Széll Kálmán és a polgári kormány 2010 utáni válságkezelő politikája között. Szerinte az idő bizonyította, hogy a kabinet jó döntéseket hozott, a magyar gazdaság ugyanis növekedési pályára állt, egyre többen tudnak elhelyezkedni, az államadósság és a költségvetési hiány pedig csökken.

(Borítókép: Hagyományőrző huszárok állnak Széll Kálmán szobránál az avatóünnepségen az egykori miniszterelnökről, pénzügyminiszterről elnevezett téren a főváros II. kerületében 2019. június 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)