Sikeresen kiemelték a városligeti világháborús rombolóbombát

2019.07.26. 09:52 Módosítva: 2019.07.26. 12:35

Péntek délelőtt a Városligetnél világháborús bombát hatástalanítottak  - írta a fővárosi kormányhivatal. A honvédség tűzszerészei sikeresen kiemelték a második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos rombolóbombát.

Délre a környékbeli utcák lezárását feloldották, megindulhatott a forgalom, a lakók visszatérhettek lakóhelyeikre. A BKK járatai a megszokott útvonalon közlekednek - írta közleményében a kormányhivatal.

10.25-kor lezárták a Dózsa György utat a rendőrök a Damjanich utcától az Ajtósi Dürer sorig, megállt az autóforgalom, a gyalogosokat sem engedték át az Ajtósi Dürer sor felé.

A BKK érintett járatai a területet elkerülték a lezárás alatt, a Városligeten gyalogosan keresztül lehetett haladni a Damjanich utca meghosszabbításánál, az a rész ugyanis hatókörön kívül esett. A bomba az Ajtósi Dürer sor felőli területrészen volt.

 

A helyszínen reggel óta hatalmas volt a rendőri készültség, a palánkokkal a Dózsa György út és Ajtósi Dürer sor által határolt, lezárt terület körül lévő házakban minden kapualjban két-két rendőrjárőr állt. 9 óra után nem sokkal az egyik házból a mentők éppen egy járóképtelen embert gurítottak  ki hordágyon. A Városligetben tucatnyi rendőrautó, tűzszerészek és forgalomirányítók állomásoztak a kiemelésig.

A házakat ugyan kiürítették a környéken, de még 10 óra után is jó pár futó, babakocsis és kismotoros gyerekekkel érkező családok mászkált a ligetben. 

A 7. kerületben, a Hernád utcai befogadóállomáson fél 10-kor húsz környékbeli várakozott a bomba hatástalanítására. “A legfiatalabb pár hónapos, a legidősebb 97 éves” - mondta az Indexnek Buncsik Ildikó a Vöröskereszt budapesti igazgatója. Egy napjuk volt, hogy az önkormányzattal és a katasztrófavédelemmel együtt megszervezzék azoknak a kerületieknek a befogadását, akinek nincs hova menniük házaik kiürítése alatt. Rendkívül szervezett volt a munka, az iskolában éppen tízóraiznak a kerületiek: pogácsákat, ropikat, folyadékot is biztosított az önkormányzat. Szociális munkások, otthonápolási szakemberek voltak a helyszínen, a nehezen mozgó lakosokat önkormányzati autóval szállították a befogadóállomásra.

Ahogy azt korábban mi is írtuk, a Városliget Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út kereszteződéséhez közel eső részénél egy zárt építkezésen egy második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogramm tömegű rombolóbombát azonosítottak be a tűzszerész katonák. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei hajtották végre.

A hatástalanítás idején a területen érintett BKK-járatok nem álltak majd meg a Dembinszky utca (75-ös és 79-es trolibusz, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz), az Ötvenhatosok tere (74-es és 75-ös trolibusz), valamint a Zichy Géza utca megállóban (74-es és 75-ös trolibusz).