Föld alá vinné a szentendrei HÉV-et a VEKE

2019.09.17. 15:26 Módosítva: 2019.09.17. 16:09

Új nyomvonaljavaslattal állt elő a VEKE a szentendrei HÉV-re. Eszerint a Rómaifürdő és a Békásmegyer állomások között kéregvezetésben, fedett alagútban haladnának a szerelvények. Méghozzá új nyomvonalon: közvetlenül a Szentendrei út és a Batthyány út alatt. A régi pálya a négy vasúti átjáróval együtt megszűnne, így a HÉV területelvágó hatása is jóval kisebb lenne.

Dorner Lajos, a VEKE elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: most, hogy küszöbön áll a HÉV-ek rekonstrukciója, nem lenne szabad kihagyni ezt a lehetőséget. Az új nyomvonal amellett, hogy megszüntetné az állandó torlódásokat a vasúti átjárókkal együtt, felgyorsítaná 2 perccel a HÉV haladását is. Az új pálya építésekor nem kellene lezárni a HÉV-et, hiszen addig a régi vonalon folyamatos lehet a közlekedés.

Forrás: VEKE
Forrás: VEKE

A III. kerület belső részein is megvannak a tervek a HÉV lesüllyesztésére. Eszerint a Kaszásdűlő állomás után kezdődne az alagút, ami a Bogdáni utat, a Flórián teret és a Kolosy teret felfűzve a Margitsziget alatt haladna a Kálvin tér felé, ahol 5-ös metró néven össze lenne kötve a Csepeli és a Ráckevei HÉV-vel.