Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Rendőrség és BKK a Thököly úti buszsáv-káoszról: Nincs itt semmi látnivaló

2019.09.19. 15:26

Napokban számoltunk be egy videó alapján arról, hogy több autó használja a Thököly úti buszsávot. Mivel érthetetlen, hogy ez ellen nem lehet semmit tenni, megkerestük az ügyben felelős BKK-t és rendőrséget.

A korábbi cikkünkben látható helyzetet megerősítette egy a Thököly úton is dolgozó buszsofőr is, aki levelében arról írt, hogy a videóban látottak csak a jéghegy csúcsa. 

Ha a motoros tovább haladt a Rákóczi út felé, sokkal nagyobb káosz fogadta volna. Pedig az autósoknak ott már nem egy, hanem két sávjuk van a buszsáv mellett. Nem egyszer jeleztük a menetirányítónak (aki egyébként monitoron látja a buszok lépésben haladását), egyszerűen megoldotta a problémát: jelentsük be mi a rendőrségnek a szabálytalankodást. De hogy is tehetnénk meg, mikor folyamatosan araszolunk, több tucat autó használja illetéktelenül a buszsávot. És a rendőröknek rendszám kell, helyszín. Arra nem lehet rávenni őket, hogy kifáradjanak és osztogassák a sárga csekkeket. Megértem hogy egyre járhatatlanabbak a főváros útjai. De legalább a KRESZ szabályait ne hágjuk át és hagyjuk a közösségi közlekedés járműveit haladni tovább. Gondolom az autósok fejében azért egy kis kárörvendés is van: ha én nem tudok haladni, te se menj sehova. Sajnos ez a fajta magatartás az autósok részéről azt eredményezi, hogy késések adódnak.

– írta a buszsofőr. 

A buszvezető beszámolója szerint sokszor 5-10, de van amikor 15-20 perc késést is összeszednek, a menetrend felborul. Hol lukak lesznek a járatokban, hol egymás fenekében járnak. Az utazás így kiszámíthatatlan lesz, ami csak bosszúságot szül mindenki részéről.

Rákóczi út buszsáv 2018-as felvételen
Rákóczi út buszsáv 2018-as felvételen
Fotó: Google Street View

A levél alapján megkérdeztük a BKK-t és a BRFK-t, kinek kell jeleznie a buszsávban eluralkodott szabálytalankodást, hogy a rendőrség kivonuljon?

A rendőrség válasza szerint bárki jelezheti, a BKK szerint a diszpécserszolgálatának tudják jelenteni a járművezetők, a diszpécserek pedig jelzik a rendőrségnek. A buszvezető levele alapján viszont a jelzés gyakran hiábavaló.

Pedig a Thököly úton közlekedő buszokban szokott lenni fedélzeti forgalomfigyelő kamera, ami végig rögzíti a szabálytalankodást. Csakhogy mint a BKK-nál elmondták, ezeket a felvételeket akkor adják ki, ha „a hatóság részéről megkeresés érkezik felvételek lefoglalásával kapcsolatban”, a rendőrség pedig csak már elindított eljárásban kiéri ki ezeket bizonyítéknak.

Thököly út - buszsáv

Arról is érdeklődtünk a két szervezetnél, hogy terveznek-e változtatni a tarthatatlan Thököly úti állapotokon. A BKK válasza szerinit a buszsávok általában jól működnek Budapesten, néhány csomópont kivételével, mint például a Thököly út-Róna utca csomópont. Itt a buszsávban kialakuló reggeli csúcsidőre jellemző torlódást elsősorban az okozza, hogy a buszsávból a Róna utcába egyébként szabályosan jobbra kanyarodó forgalom már jóval a kereszteződés előtt besorol a buszsávba. A szabálytalanul, egyenesen tovább haladó gépjárművek száma kifejezetten alacsony a BKK szerint.

A következő intézkedésekkel próbálják elejét venni a szabálytalankodásnak: idén nyáron a Róna utca csomópontján keresztül a buszsávot meghosszabbították a Tisza István téri buszmegállóöbölig; és a meghosszabbítással párhuzamosan a Róna utcából a Thököly útra a Hungária körút irányú balra nagy ívű kanyarodást letiltották. A közeljövőben a buszsáv burkolati jeleit megerősítik.

A BRFK nem tervez különösebb erőfeszítéseket a Thököly úton. Mint írták, rendőreik rendszeresen ellenőrzik kiemelten a reggeli és a délutáni órákban a buszsávokat, beleértve ebbe Thököly utat is. Az ellenőrzéseket a BRFK a jövőben is folytatja.