Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Megkezdődött a félig leomlott budavári támfal bontása

2019.09.30. 15:24

Megkezdődött a Logodi utca 56-58. szám alatti támfal bontása Budapesten – közölte a Budavári Önkormányzat hétfőn az MTI-vel. A bontásra a kerületi önkormányzat kötelezte a kivitelezőt, amely a meglazult támfal visszabontása után a kiszedett köveket biztonságos módon elhelyezi – olvasható a közleményben.

Azt írták, ezekre a munkálatokra azért van szükség, mert veszélyhelyzetet állapított meg az a független statikai vélemény, amelyet a Budavári Önkormányzat rendelt meg a támfalomlás miatt. Ennek alapján az önkormányzat azonnal veszélyhelyzet elhárítására kötelezte a telek tulajdonosát és a kivitelezőt. A munkálatokat az önkormányzat szakemberei folyamatosan ellenőrzik.

Hozzátették: az I. kerületi kormányhivatal közben megindította az építésfelügyeleti hatósági eljárást, valamint – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése érdekében végzett munkák kivételével – megtiltották mindenfajta építőipari kivitelezési tevékenység folytatását.

Mint arról beszámoltunk, szeptember 16-án beomlott a kerületben egy ingatlan támfala. A Logodi utca 56–58. szám alatti, magántulajdonban lévő építési telek a világörökség része és régészetileg védett.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz–KDNP) kerületi polgármester szeptember 17-én azt közölte, hogy szabálytalan és engedély nélküli kivitelezési munka vezetett a támfalomláshoz.