Régóta folyik a fekália a Dunába, de legalább legálisan

DJI 0088
2019.10.08. 12:47
  • Évek óta ömlik a szennyvíz a Dunába esőzések után Békásmegyernél és vonul végig egész Budapesten, fedezte fel néhány civil a nyáron.
  • A szennyezésnek nem csak a mérete sokkoló, hanem az is, hogy a Főváros és Óbuda önkormányzata nem is tudott a vélhetően évtizedek óta folyó szennyezésről.
  • A Főváros vizsgálja, hogy megépítsék-e azt a tározót, ami mentesítii a Dunát a Békásmegyeri lakótelepről, Csillaghegyről és Budakalászról ömlő, csapadékvízzel keveredett szennyvíztől.
  • Mint kiderült, további 70 kisebb-nagyobb szennyvíz beömlés van még Budapesten.

Nem nyomozásra, hanem vízitúrára indult egy társaság a Római-partról egy nyár közepi vihar után. A Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoporton szerveződő társaság körül az idilli Duna váratlanul gyomorforgató helyszínné változott.

Ürülék, pelenkák, betétek, műanyaghulladék, mindenféle szemét kavargott a vízben a résztvevők beszámolója szerint

- írta le a helyzetet az Indexnek a csoport egyik tagja, Spät Judit.

Békásmegyernél legálisan ömlik a szennyvíz a Dunába

„Korábban hallottunk a szentendrei Postás strandon ömlő szennyvíz esetéről, ezért először azt gondoltuk, onnan jön a szennyezés” – emlékezett vissza a Római megmentéséért dolgozó csoport tagja. „Gondoltuk, hogy a helyzetnek köze lehet a csapadékhoz, ezért nagyobb esők után vizsgáltuk a környéket. Egyszer néhányan az éjszaka közepén kezdődő viharban rohantak ki a vízhez, hogy megtalálják a szennyezés forrását.”

A csoport a második szennyhullám idején fedezte fel, hogy a szennyezés helyszíne jóval közelebb van. Békásmegyeren, a Pünkösdfürdő utcánál találták meg azt a kifolyót, amin keresztül a láthatóan tisztítatlan szennyvíz ömlött a Dunába. A civilek az elkövetkező hónapokban két felfedezést tettek.

  1. A szennyezés rendszeres. Szeptemberig öt alkalommal látták, hogy jelentős mennyiségű szennyvizet vezetnek a folyóba.
  2. Bár eleinte azt gondolták, hogy a szennyezés a nagyobb esőzésekhez köthető, később kiderült, hogy már közepes csapadék esetén is megjelenik a szennyvíz.

A civilek felvették a kapcsolatot a hatóságokkal, és megtudták, hogy a szennyezés nem véletlenül, hanem üzemszerűen kerül a Dunába. Erre az engedékeny hazai jogi szabályozás ad lehetőséget:

HA EGY EGYSÉG SZENNYVÍZHEZ LEGALÁBB 2 EGYSÉG ESŐVIZET KEVERNEK, AKKOR AZ MÁR NEM SZÁMÍT SZENNYVÍZNEK. A SZENNYVÍZ HÍGÍTÁSA, MAJD TERMÉSZETES VIZEKBE VEZETÉSE EZÉRT BEVETT GYAKORLAT MAGYARORSZÁGON, AMELYRŐL AZONBAN CSAK A SZŰK SZAKMA TUDOTT EDDIG.

A Maradjanak a Fák a Rómain egyik tagja, Balogh Kálmán az Indexnek elmondta, hogy a Főváros és Óbuda önkormányzata is tőlük hallott először a szennyezésről, ezt ugyanis sosem közölte velük a Fővárosi Csatornázási Művek.

DJI 0119
Fotó: Maradjanak a Fák a Rómain

Papíron nem számít szarnak, csak a valóságban

Megkerestük Óbuda önkormányzatát, ahol Puskás Péter alpolgármester adott rövid felvilágosítást lapunknak. Budapesten a legtöbb helyen közös, szakszóval egyesített csatornahálózatba folyik a szennyvíz és az esővíz. Óbuda nagy részéről ezt a keveréket a Duna alatt futó csővezetéken keresztül szállítják át az Észak-budapesti szennyvíztisztítóba. A szennyvíztisztító azonban csak megadott mennyiségű szennyvizet képes befogadni, és amikor a sok eső miatt a mennyiség megugrik, akkor a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a többletet a Dunába engedi.

Az alpolgármester is megemlítette, hogy az FCSM háromszoros hígításban (egy egység szennyvíz, két egység esővíz) engedi a Dunába ezt a keveréket, ami a jogszabályok alapján már nem számít szennyvíznek.

Ahogy azonban a civilek által készített felvételekből egyértelmű, a jogszabályok világa eléggé elüt a valóságtól. A hígított szennyvíz zavaros, fekete, és az elbeszélés szerint ürülékszagú levet jelent. A szennyezett víz a beömlőnyílás után kilométerekkel is jól látható és a szag is hosszan elkíséri.

A civilek drónok segítségével azt is észrevették, hogy a parti beömlés mellett mélyebbre, a Duna sodorvonalába is bevezet egy kisebb kapacitású szennyvíz csatorna.

A gyors megoldást választották, nem a jót

Az egyik aktivista, Balogh Kálmán az Indexnek elmondta, hogy a problémának több megoldása is van.

AZ ESŐVIZET PÉLDÁUL AHELYETT, HOGY A CSATORNÁBA ERESZTENÉK, HELYBEN GYŰJTHETNÉK, HOGY AZTÁN ÖNTÖZÉSRE HASZNÁLJÁK. EZ A MEGKÖZELÍTÉS AZONBAN ELBUKOTT A HIVATALOKNÁL.

Az FCSM és a Főváros az ilyen megoldásokat rövid távon nem tartotta megoldhatónak. A szakemberek egy úgy nevezett záportározó létesítését tartották reálisnak.

DJI 0115
Fotó: Maradjanak a Fák a Rómain csoport

Ez egy olyan ideiglenes víztározó, amiben a szennyvíztisztító kapacitását meghaladó mennyiségű szennyvizet lehetne ideiglenesen tárolni. Amikor pedig a körülmények megengedik, akkor a tározóból – szakszóval záportározóból - átvezetik a vizet a túloldali tisztítóba. Épp hasonló záportározó építése zajlik a Soroksári Duna-ág mentén, említették az Indexnek a civilek.

A történetnek van egy pozitív, és egy riasztó vonatkozása. Kezdjük a jóval.

A csoport munkája nyomán Tarlós István megvalósíthatósági tanulmányt rendelt az FCSM-től egy óbudai záportározó elkészítésére. A Csatornázási műveknek november 30-ig kell elkészítenie a terveket. A létesítmény elvileg bekerülhet Budapest 2020-as költségvetésébe

Az óbudai alpolgármester az Indexnek megemlítette, hogy a kerület a projekthez területet is felajánl. „Az önkormányzat tulajdonában van egy telek, amire szociális bérlakásokat építenénk. Ha a csatornázási művek kiszámolja, mekkora létesítményre van szükségük, akkor az ahhoz szükséges területet a kerület biztosítja.” Puskás szerint a záportározót a föld alá építenék, így elkerülhetők lennének a „kellemetlen szaghatások.”

A telket a harmadik kerület adja, a tározót és egyéb fejlesztéseket azonban az FCSM-nek, a Fővárosnak és az államnak kellene fizetnie, már ha minden fél betartja, amit a választások előtt ígért.

Az eset nyugtalanító vonatkozása, hogy az FCSM mellesleg arról is tájékoztatta a kerületet, hogy a Fővárosban további 70 helyen vezetik be ugyanígy a tisztítatlan, csupán esővízzel hígított szennyvizet a Dunába.

És bár a politikusok még vitáznak a klímaváltozás létéről, a hivatal már tényként kezeli, hogy egyre több heves esőzés várható. Ez pedig egyre több legális folyószennyezést jelent.

Ömlik a szennyvíz a Dunába

A Duna üzemi szintű szennyezése mindennapos, és a folyó számos pontját érinti.

A szennyezésről beszámoló korábbi cikkeinkből látható, hogy ugyanúgy érintett az ügyben a Ráckevei Duna, Szentendre, és hogy a Rudas fürdő is napi szinten engedi a szennyvizet a folyóba. Óbudánál egyenesen rákkeltő anyag sziváros a Dunába.

(Borítókép: Maradjanak a Fák a Rómain csoport)