Már 5500-an aláírták a normafai fakivágások elleni petíciót

2019.11.11. 10:30

Pénteken mi is megírtuk, hogy 220 fát, többségükben magas kőriseket és 250 négyzetméternyi cserjét vágnak ki a Normafán, hogy parkolót építsenek a természetvédelmi terület kapujában. A nagyszabású fairtásra a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya adott engedélyt a XII. kerületi önkormányzatnak, és a fák pótlására sem kötelezték a kerületet. 

A fakivágások ellen a Szabad aHang oldalon indítottak petíciót két napja, amit hétfő reggelre már több mint 5500-an írtak alá. A petíció indítója szerint nem kell több parkoló a Normafához, vagy ha mindenképp akarnak építeni, azt úgy kéne megoldani, hogy ne járjon fakivágással. Mint egyikük írta,

a Normafa könnyen, gyorsan megközelíthető tömegközlekedéssel. Buszok, fogaskerekű, kisvasút, libegő segíti a feljutást. A megoldás az lenne, ha rávennék az embereket a tömegközlekedés használatára, ha már kirándulni mennek, és fenn korlátoznák a forgalmat (pl. a víztoronyig lehessen felhajtani).

Eközben a Párbeszéd tüntetést hirdetett szombaton 10 órára a Normafához Védjük meg a Normafát! Tüntetés a fakivágások ellen címmel. A párt szerint esztelen az az elképzelés, hogy fakivágással akarnak helyet csinálni egy parkolónak.

A Normafa kiemelt zöld- és természetvédelmi terület, ezért ismét felszólítjuk a XII. kerületet, egyeztessen a fővárossal, mielőtt ekkora léptékű környezetpusztításra szánja el magát. A Normafa-program kezdetekor Pokorni Zoltán azt ígérte, hogy nem lesz tömeges fakivágás, és nem több, hanem kevesebb autó lesz a Normafán. Itt az ideje az ígéret betartásának

- írják a tüntetés Facebook-oldalán.

A XII. kerületi önkormányzat pénteken az üggyel kapcsolatban kiadott egy közleményt, eszerint az az álláspontjuk, hogy 

  • a Konkoly-Thege Miklós út menti terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel.
  • Bár a hatóság nem kötelez a területen kivágott fák pótlására, az önkormányzat természetesen a fákat pótolni fogja, és a parkoló zöldfelületén is őshonos fajokat ültet.
  • Azért nem az elbontott Hotel Olimpia helyén létesül parkoló, mert az önkormányzat több körös egyeztetéssel kérdezte meg a környéken élőket, akik határozottan elutasították a parkoló ott történő létesítését. 
  • Visszautasítják azt a vádat, hogy nem zajlott érdemi egyeztetés a Normafa rehabilitációjáról. Arról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett az önkormányzat a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők 80%-a támogatta a Normafa rendbetételét - most ezeket azt akkor megszavazott terveket valósítják meg.