Megszavazták a fővárosi közgyűlésben a munkakeresők ingyenes BKV-használatát

2019.12.11. 15:03 Módosítva: 2019.12.11. 15:49

A 96 éves korában, december 9-én este elhunyt Varga Imre szobrászt Budapest saját halottjának tekinti, jelentette ki Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés december 11-ei ülésén, ahol a napirend előtt egy perces néma csenddel emlékeztek Vargára.

A közgyűlés megszavazott a napirendben egy sor személyi döntést, ezek között a közgyűlési többség támogatta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Alapszabályát módosító javaslatot. Ennek értelmében az FKF élére egy hattagú ügydöntő Felügyelőbizottság kerül. Karácsony Gergely múlt héten rövid Facebook-posztban jelentette be, hogy meneszti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját, Nagy László Albertet.

A képviselőtestület ezen kívül hosszabb vita után támogatta a Szabad Tér Színház és a Vígszínház ügyvezetői igazgatói állásának megpályáztatását.

Bár a szavazást megelőző vitában felmerültek aggodalmak azzal kapcsolatban, a képviselők egyhangúlag támogatták Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését az álláskeresők ingyenes BKV használatáról. 

A MOST ELFOGADOTT JAVASLAT ÉRTELMÉBEN A REGISZTRÁLT FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK VÁRHATÓAN 2020. JANUÁR ELSEJÉTŐL IGÉNYELHETNEK MAJD DÍJMENTES BÉRLETRE JOGOSÍTÓ IGAZOLÁST.  

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) a javaslat kapcsán, rákérdezett, hogy miért nem szerepel a 14 éven aluliak számára is ingyenes tömegközlekedést biztosító javaslat a közgyűlés jövő évi munkatervében. Karácsony Gergely erre reagálva elmondta, hogy a díjmentesség bevezetéséhez jogszabálymódosításra van szükség, azt már kezdeményezték a kormánynál.

Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) létrehozásáról egyhangúlag döntöttek a fővárosi képviselők. A háromoldalú érdekegyeztető fórum tagjai a fővárosi önkormányzat, a szakszervezeti és a munkáltatói szövetségek képviselői.

A Főét feladata a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások kialakítása - derült ki az előterjeasztésből. Ugyancsak feladata lesz a tanácsnak a felek között a fővárosi önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint információcsere, javaslatok, döntési alternatívák vizsgálata.

Ezen kívül a szerdai közgyűlésen többek között megszavazták a

  • a Fővárosi Közgyűlés jövő évi munkarendjéről,
  • a dísz- és közvilágítást érintő döntésekről,
  • a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. közgyűlésére szóló mandátum kiadásáról szóló előterjesztéseket,
  • és a II. és III. kerületi önkormányzattal kötött parkolási együttműködés módosítását is.

A  közgyűlés ezen kívül zárt ülésen tárgyalt még két további javaslatot Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztésére.