A fővárosi önkormányzatok a bölcsődétől az iskoláig bezárnák az összes oktatási intézményt

2020.03.13. 16:23 Módosítva: 2020.03.13. 16:26
A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége azt javasolja, hogy a koronavírus miatt az önkormányzati bölcsődék és óvodák vezetői bármely indokra hivatkozva adjanak szünetet a gyerekeknek. A BÖSZ szerint meg kell szervezni a közétkeztetésben részt vevőknek az étel házhoz szállítását. Hétfőn közös ajánlást akarnak kiadni az iskolák bezárásáról, a kormánytól pedig azt kérik: eltolt munkakezdéssel csökkentsék a reggeli csúcsforgalmat a közösségi közlekedésben.

Ülésezett a budapesti kerületeket és a fővárosi önkormányzatot képviselő Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), amely ajánlásokat fogalmazott meg a kerületeknek a koronavírus elleni védekezéshez: 

  • Az önkormányzati fenntartásban álló bölcsődék és óvodák vezetői – a házirendtől eltérve – bármely indokra hivatkozva engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását.
  • Az önkormányzatok a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében zárjanak be valamennyi önkormányzati fenntartású kulturális intézményt, uszodát és egyéb sportlétesítményt, és mondjanak le valamennyi önkormányzati szervezésű kulturális rendezvényt.
  • Az önkormányzatok szervezzék meg a közétkeztetésben résztvevők azonosítását. Ennek célja az, hogy meg tudják szervezni az ételek házhozszállítását vagy elvitelét. 
  • Az önkormányzatok vezessenek elkülönített nyilvántartást a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben felmerült költségeikről.

A BÖSZ elnöksége március 16-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze. Itt közös ajánlást akarnak megfogalmazni a bölcsődék, óvodák, alap-és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében. A szövetség a következőkre kéri fel a kormányt:  

  • fontolja meg, milyen önkéntes munkaügyi intézkedésekkel, például eltolt munkakezdéssel, illetve távmunkavégzéssel biztosítható, hogy a közösségi közlekedésben a reggeli csúcsforgalom enyhíthető legyen
  • a veszélyhelyzet fennállása alatt különösen tartózkodjon az elszámolás akadályozásától, biztosítva a hulladékgazdálkodás szereplőinek folyamatos likviditását
  • a háziorvosokat haladéktalanul lássák el megfelelő védőeszközökkel, kézfertőtlenítőkkel, és biztosítsák számukra a rendelőkben lévő betegek biztonságos elkülönítésének feltételeit.