Havasi Gábor: A kormányhivatal a mi javaslatunk alapján szervezte át a budapesti egészségügyet

2020.03.25. 18:06 Módosítva: 2020.03.25. 22:03

Ebben a krízisben csak üdvözölni tudom, hogy a mi javaslatunkat tartják irányadónak, annak ellenére is, hogy a lakájmédia azokért inkompetensnek nevezett bennünket

– írja Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a Facebookon. A Momentum Mozgalom egészségpolitikusának posztja arról szól, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nagyrészt elfogadta javaslataikat, és ezek szellemében szervezi át a járványhelyzetben a budapesti egészségügyi ellátást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy korábbi utasítás alapján március 16-tól kivonta a közvetlen betegellátásból a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat, hiszen rájuk különösen veszélyes az új koronavírus. Ez Havasi szerint is érthető és támogatandó intézkedés volt, csakhogy ezzel kivonták a budapesti alap- és szakellátásból a háziorvosok, szakorvosok, ápolók, asszisztensek megközelítőleg felét.

A fővárosi vezetés előbb a polgármesterekkel, majd a kerületi egészségügyi intézmények vezetőivel egyeztetett arról, hogyan tudnák átszervezni a rendkívüli helyzetben az ellátórendszert. Havasi 2 dolgot javasolt: 

  1. A kerületekben a 65 év alatti orvosok összevonásával szervezzenek ügyeleti, vagy akut alapellátási rendelést, ahol továbbra is zavartalanul működhetne az ellátás. A 65 év feletti orvosok telefonos segítséget tudnának nyújtani a budapestieknek.
  2. Hozzanak létre Budapesten több akut járóbeteg centrumot a 65 év alatti szakorvosok részvételével.

A kormányzati propaganda erre azzal reagált, írja Havasi, hogy a főváros járvány idején akarja utaztatni a betegeket, és most akarja átalakítani az egészségügyet.

A nyilvánvaló hazugságot és szándékos ferdítést ezekben az időkben még felháborítóbbnak tartom, mint egyébként.

A kormányhivatal a következő héten levelet küldött a kerületeknek, amely arról szól, hogy az ellátás folytonosságának biztosítása érdekében hamarosan minden kerületben ki kell alakítani egy központi helyet a betegellátásnak, a többi rendelő pedig csak telefonon konzultálhat a betegekkel. Havasi ezt írja:

Fontos lenne, ha ezentúl valódi párbeszéd folyna a fővárosiak egészségügyi ellátásáról, és nem a járványhelyzetben vívnánk meg politikai csatáinkat. A járványt csak úgy állíthatjuk meg, a következményeivel csak úgy küzdhetünk meg, ha együttműködünk.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!