Újratervezik Budapest költségvetését, csúszhat a Lánchíd felújítása

2020.04.22. 08:27

„Nagy bátorság lenne most kiírni a Lánchíd felújítását célzó közbeszerzési pályázatot” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A fővárosi önkormányzat az elmaradó bevételek miatt újratervezi az idei költségvetést. Várhatóan 60 milliárd forint értékű fejlesztést és beszerzést fagyasztanak be. A javaslatot egy-két napon belül benyújtják a Fővárosi Közgyűlésnek.

A járvány okozta veszteség sok milliárd forint lesz, de hogy pontosan mennyi, azt egyelőre sokváltozós képletekkel is nehéz lesz megmondani

– mondta Kiss Ambrus, aki a fővárosi operatív törzs mellett a gazdasági munkacsoportot is vezeti.

Egy hónappal ezelőtt még arról írtunk, hogy hivatalosan nem rekedt meg semmi, de a koronavírus-járvány miatti leállás gyorsan felülírta a terveket. A gépjárműadó elvétele a fővárosi önkormányzatot nem érinti, de a korábban belengetett iparűzési adó annál inkább.

A Lánchidat utoljára 1986–1988-ban újították fel. 2002-ben merült fel újra, hogy rekonstrukcióra van szükség. 2011-ben a BKK felülvizsgálata szerint már cserélni kellett volna a szigetelést és a burkolatokat, valamint a vasbeton pályalemezt, ezért a cég pályázatot ki a híd és az Alagút felújításának megtervezésére. 2014-re összeálltak a tervek, amikben a később sok vitát kiváltott járdaszélesítés is szerepelt.