Leltárba veszik a budapesti fákat

DSC 0632
2020.05.06. 10:46

Budapest régi adóssága, hogy a főváros fáiról nincs mindenki számára hozzáférhető, naprakész leltár, amiből a városlakók és a fák gondozásával foglalkozó szakemberek tájékozódhatnának. Ilyen fakataszter sok nyugati nagyvárosban, például Bécsben régóta létezik, Budapesten viszont még a kiemelt, legjelentősebb parkok faállománya sem volt eddig rendesen felmérve. Még a Városligetnek is csak 2016-ban lett fakatasztere, de ezt azóta felülírta a parkfelújítás okozta rengeteg változás.

Most azonban BP Fatár néven a főváros egy ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációt készített,

amelynek segítségével a budapestiek közreműködhetnek a városi zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében. A fővárosi önkormányzat közleménye szerint kiemelt cél, hogy óvják és fejlesszék meglévő zöldfelületeket és újakat alakítsanak ki városszerte. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész fa és park adatbázis és hibabejelentő alkalmazás.

"A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken. Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az applikációban történő rákereséssel.

Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 darab felvett objektummal és 47 000 darab fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel."

A BP Fatár még egyáltalán nincs kész, hiszen a városban közterületen becslések szerint közel 1 millió fa él. Az applikáció a következő lépésben a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikációt egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákkal és parkokkal is ki lehessen bővíteni.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.