Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Aligha kerülhető el a pénteki BKV-sztrájk

2008.04.15. 12:05
Nem sikerült áttörést elérni a BKV és a szakszervezetek közötti tárgyalásokon. A szakszervezetek négy követeléséről zajló tárgyalások percek alatt véget értek és a pénteken nyújtandó még elégséges szolgáltatások mértékéről sem sikerült megállapodni.

Patthelyzet alakult ki a keddi tárgyalásokon a BKV és a szakszervezetek között, ami az előzmények ismeretében törvényszerű volt. A szakszervezetek szerint a fővárosi önkormányzat és a BKV menedzsmentje nem akar megállapodni, a BKV alapvető gondjairól érdemi párbeszédet folytatni, ehelyett a közvéleményt próbálják a szakszervezetek ellen hangolni.

Követelések

A szakszervezeti követelések a következők: a járatritkítási tervezet visszavonása, és egy új készítése a szakszervezetek bevonásával, a csoportos létszámleépítés visszavonása, a munkakörülmények javítása és az, hogy a cég menedzsmentje vonja be őket a döntést előkészítő folyamatokba.

A mai nap kérdése nem is az volt, sikerült e bármit is elérni a négy követeléssel kapcsolatban, hanem hogy a már szinte teljesen biztosra vett pénteki sztrájk alatt lesz-e bármiféle előre tervezett közlekedés a szerződéses járatokon kívül. Az előzmények arra mutattak, a BKV nem hajlandó 50% alatti teljesítményt minimális szolgáltatásként elfogadni, a szakszervezetek meg nem fognak ennyit felajánlani. Ez így is lett.

Antal Attila felmentve

Visszavonta a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága kedd délután Antal Attila BKV vezérigazgatói megbízatását, és visszahívta őt a cég igazgatóságából is. A döntés Antal Attila saját kezdeményezésére, április 15-i hatállyal született meg.

Antal csak az április 15-ig neki járó fizetést kapja meg, a tavalyi évre járó prémiumát már korábban átutalták neki.

A szakszervezetek ismét csak az éjszaka közlekedő 100 autóbusz nappali továbbközlekedtetésének lehetőségét ajánlották fel, nem ragaszkodva ahhoz, hogy azok az éjszakai buszok útvonalán közlekedjenek. Megállapodás híján az a valószínű, hogy a BKV buszai, metrói, villamosai, HÉV vonatai semmivel sem lesznek nagyobb számban az utcán, mint a múlt hétfői félnapos sztrájkkor.

Mindazonáltal a BKV akár el is fogadhatná a szakszervezetek még elégséges szolgáltatásra vonatkozó ajánlatát és a MÁV Start vonataira ráhordással, illetve a Keleti, Déli és Nyugati pályaudvarokat összekötő járatokkal a MÁV-val együtt biztosíthatna valamiféle még elégséges szolgáltatást. Ennek persze az is feltétele lenne, hogy a vasutasok betartva ígéretüket aznap ne sztrájkoljanak, és a BKV bérleteket elfogadják a vonatokon. Ha mindez még kiegészülne a Volán autóbuszainak legalább a Deák térig való továbbközlekedtetésével, már összejönne egy elfogadható mértékű elégséges szolgáltatás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?