Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húszmilliós prémiumot kap a BKV vezére

2004.09.29. 07:17
Mintegy húszmillió forint prémiumot szavazott meg a főváros Aba Botondnak, a BKV vezérigazgatójának. A nehéz anyagi helyzetben lévő cég adósságai ez év végére elérhetik a 46 milliárd forintot. Ellenzéki képviselők szerint városházi gyakorlat, hogy a cégvezetők prémiumfeladatai között olyan teendők szerepelnek, amelyek egyébként a vezetők munkaköri kötelezettségei volnának.
A tegnapi zárt ülésén a városháza tulajdonosi bizottsága több mint húszmillió forintot szavazott meg prémiumként Aba Botondnak, a BKV vezérigazgatójának - tudta meg a Népszabadság.

A BKV-vezér számára előírt, és a testület szerint sikeresen teljesített prémiumfeladatok között szerepelt a 2-es metró felújításának előkészítése és levezénylése. A bizottsági tagok - a Népszabadság megkeresésére - sem a prémium összegéről, sem a jutalmazás szempontjairól nem nyilatkoztak a zárt ülésre hivatkozva.

A lap úgy tudja, Aba Botond tavaly elvégzendő prémiumfeladatai között szerepelt az üzleti tervben meghatározott pénzügyi hiány szinten tartása. Jutalmat kap a társaság vezetője a BKV menetdíjbevétele után is, amelynek minden 25 millió forintja prémiuma öt százalékát teszi ki.

A BKV vezérigazgatójának tavalyi jutalmáról hasonló körülmények között döntöttek a városatyák. Az akkori, ugyancsak körülbelül húszmillió forintos prémiumot olyan feladatokért kapta, mint a hannoveri villamosok szervizelése.

Mire is?

Fővárosi ellenzéki képviselők többször is sérelmezték azt a városházi gyakorlatot, hogy a cégvezetők prémiumfeladatai között olyan teendők szerepelnek, amelyek egyébként a vezetők munkaköri kötelezettségei volnának.

A cég adósságai ez év végére elérhetik a 46 milliárd forintot. A BKV nem tervezett kiadásait növeli az a százmillió forint is, amelyet a sorozatos busztüzek miatti - Demszky Gábor főpolgármester által egy hete elrendelt - napi járműszemlére kell költeni.