Gusztáv
3 °C
6 °C

Húszmilliós prémiumot kap a BKV vezére

2004.09.29. 07:17
Mintegy húszmillió forint prémiumot szavazott meg a főváros Aba Botondnak, a BKV vezérigazgatójának. A nehéz anyagi helyzetben lévő cég adósságai ez év végére elérhetik a 46 milliárd forintot. Ellenzéki képviselők szerint városházi gyakorlat, hogy a cégvezetők prémiumfeladatai között olyan teendők szerepelnek, amelyek egyébként a vezetők munkaköri kötelezettségei volnának.
A tegnapi zárt ülésén a városháza tulajdonosi bizottsága több mint húszmillió forintot szavazott meg prémiumként Aba Botondnak, a BKV vezérigazgatójának - tudta meg a Népszabadság.

A BKV-vezér számára előírt, és a testület szerint sikeresen teljesített prémiumfeladatok között szerepelt a 2-es metró felújításának előkészítése és levezénylése. A bizottsági tagok - a Népszabadság megkeresésére - sem a prémium összegéről, sem a jutalmazás szempontjairól nem nyilatkoztak a zárt ülésre hivatkozva.

A lap úgy tudja, Aba Botond tavaly elvégzendő prémiumfeladatai között szerepelt az üzleti tervben meghatározott pénzügyi hiány szinten tartása. Jutalmat kap a társaság vezetője a BKV menetdíjbevétele után is, amelynek minden 25 millió forintja prémiuma öt százalékát teszi ki.

A BKV vezérigazgatójának tavalyi jutalmáról hasonló körülmények között döntöttek a városatyák. Az akkori, ugyancsak körülbelül húszmillió forintos prémiumot olyan feladatokért kapta, mint a hannoveri villamosok szervizelése.

Mire is?

Fővárosi ellenzéki képviselők többször is sérelmezték azt a városházi gyakorlatot, hogy a cégvezetők prémiumfeladatai között olyan teendők szerepelnek, amelyek egyébként a vezetők munkaköri kötelezettségei volnának.

A cég adósságai ez év végére elérhetik a 46 milliárd forintot. A BKV nem tervezett kiadásait növeli az a százmillió forint is, amelyet a sorozatos busztüzek miatti - Demszky Gábor főpolgármester által egy hete elrendelt - napi járműszemlére kell költeni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!