Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Módosítaná az áfa-törvényt a főváros

2004.02.28. 18:19
A Fővárosi Közgyűlés többsége szombati rendkívüli ülésén támogatta az áfa-törvény módosítására a parlamentben benyújtott SZDSZ-es és két fideszes javaslatot. A téma megtárgyalását Demszky Gábor kezdeményezte helyszíni kiosztású előterjesztésében.
A főpolgármester a sürgős közgyűlési tárgyalást azzal indokolta, hogy a törvénymódosítási indítványok lezárásáról hétfőn, rá egy hétre pedig végszavazással dönt a parlament. Demszky Gábor elmondta, hogy a január óta hatályos áfa-szabályozás diszkriminatív az önkormányzatokra, amelyekkel előzetesen nem is egyeztettek arról, hogy a beruházásaik után ezután nem igényelhetik vissza az áfát.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az új szabályozás veszélyezteti az önkormányzatok kötelező és vállalt feladatainak teljesítését, valamint az EU által előírt környezetvédelmi beruházásokat. Demszky Gábor hangoztatta, hogy az új áfa-törvény mögött valójában az állami költségvetés többletbevételi igénye húzódik meg. Rámutatott, hogy különösen hátrányosan érintik a főváros szennyvíztisztító- és csatorna-beruházásait az áfa-többlet esetleges kiadásai.

Kicsinyesség

Az ellenzékiek egyetértettek a törvénymódosítás szükségességével. Elmondták, hogy a Fidesz is módosításokat nyújtott be a parlamentben. Elmondták, hogy minderre nem lenne szükség, ha az MSZP-SZDSZ országgyűlési képviselői, akik közül néhányan a közgyűlésnek is tagjai, az ellenzékhez hasonlóan elutasították volna a decemberi áfa-törvénymódosítást.

A fideszesek, köztük Juharos Róbert "kicsinyesnek" tartották a városvezetés hozzáállását, azt, hogy az általuk a csütörtöki soros közgyűlésen benyújtott hasonló javaslatot elutasították, két nappal később pedig ugyanolyan indítványt nyújtottak be.

Alkotmányos aggályok

Atkári János szerint nem lett volna célszerű az, hogy a hétfői parlamenti szavazás előtt a főváros egy teljesen új törvénymódosítást nyújtson be felterjesztési jogával élve. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy csupán a csepeli központi szennyvíztisztító 260 millió euró uniós támogatástól esne el, ha nem változnak az áfa-szabályok. Közölte: úgy véli, hogy alkotmányossági aggályokat vet fel az a diszkrimináció, miszerint az önkormányzati beruházások más szabályozás alá esnek, mint az egyéb gazdálkodó szervezeteké.

Demszky kampányol?

Zsinka László (MIÉP) frakcióvezető felrótta Demszky Gábornak, hogy miközben uniós választási kampánya jegyében az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről tárgyalt pénteken a miniszterelnökkel, ezt a problémát fel sem vetette.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) frakcióvezető hasonlóképpen Demszky Gábor uniós választási kampányával hozta összefüggésbe a főpolgármester helyszíni előterjesztését. Utalva arra, hogy e témában nem volt előzetesen koalíciós egyeztetés, közölte: a szavazásnál tartózkodnak.

Név szerint

Bőhm András (SZDSZ) frakcióvezető önkritikusan elismerte, hogy amikor tavaly az áfa-módosítási szabályok a parlament elé kerültek, "nem érzékelte" azt, hogy milyen kihatása lesz ennek az önkormányzatok számára. Felhívta az MSZP képviselőinek figyelmét: "gondolják meg mit csinálnak, hogy szavaznak, mivel fővárosi képviselők. Demszky Gábor ehhez kapcsolódva ugyancsak a képviselői esküre figyelmeztetett, s kérte, hogy a képviselők a főváros érdekét szolgálják szavazásukkal.

Kupper András Fidesz-MKDSZ-frakcióvezető örömének adott hangot amiatt, hogy Bőhm András elismerte parlamenti tévedését, s szerinte a szocialistáknak is ezt kellene tenniük. Név szerinti szavazást kérve hangoztatta: aki nem szavazza meg a javaslatokat, az a főváros ellen van.

Nem ismerik a hátteret

Gy. Németh Erzsébet azt indítványozta a főpolgármesternek, hogy az előterjesztésről ne, csak a határozati javaslatokról szavazzanak. A név szerinti voksolásnál tartózkodó három szocialista képviselők egyike, Gábor József úgy vélte, hogy ez ügyben felelős döntés nem hozható a közgyűlésben, mivel nem ismerik az áfa-törvény módosításának hátterét, következményeit.

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten csütörtökön újabb rendkívüli ülést tart, amelyen döntenek az önkormányzat 350 milliárd forintos ez évi költségvetéséről.