Auguszta
-4 °C
2 °C

Akaratlanul adót csalt a főváros?

2006.01.24. 13:27
Az InfoRádió értesülése szerint az APEH vizsgálatot indított a fővárosi önkormányzat áfabefizetési gyakorlata miatt. Ha az adóhatóság úgy dönt, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját, akkor a fővárosnak egyik percről a másikra tetemes adótartozása halmozódik fel.

Akaratlanul, de adócsalóvá válhat a fővárosi önkormányzat, ha az APEH a hét végén befejezendő vizsgálat eredményeként megállapítja, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját, adta hírül az InfoRádió városházi forrásokra hivatkozva. Ha az adóhatóság úgy dönt, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után is be kell fizetni a díj áfáját, akkor a fővárosnak egyik percről a másikra tetemes adótartozása halmozódhat fel.

A főváros maga dugta a hurokba a fejét

A főváros ráadásul maga dugta a fejét a hurokba, amikor az aláírás előtt álló utcabútor-szerződésekkel kapcsolatban az adóhatósághoz fordult az ügyben.

Az InfoRádió értesülései szerint a szerződések aláírása pontosan emiatt a kényes pont miatt nem kerül holnapután a közgyűlés elé, hanem az aláírással megvárják az APEH döntését. A főváros ugyanis évtizedekre ingyenes közterület-használatot biztosít az utcabútor-tenderen győztes három cégnek azért, hogy azok cserébe például 30 korszerű wc-automatát telepítsenek a belvárosba. Ha az adóhatóság beigazolja a szerződésen dolgozó jogászok aggályait, akkor a fővárosnak akkor is be kell fizetni a közterület-használati díj áfáját, ha valójában nem is szedi be azt.

A probléma azonban nemcsak az utcabútor-szerződéseket érinti. Az elmúlt években a fővárosi önkormányzat számtalan esetben biztosított ingyenes közterület-használatot nagy állami vagy jótékonysági rendezvényekre. Mivel egy közepes méretű kereskedelmi rendezvény akár 20 millió forintot is fizethet a közterület használatáért, a főváros esetleges adótartozása százmilliós nagyságrendű is lehet.

Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádiónak elmondta, hogy az utcabútor- szerződésekkel kapcsolatban a főváros egyelőre nem talált megoldást az áfa-problémára és megerősítette, hogy az APEH vizsgálja az ügyet. Hozzátette, hogy az áfa-fizetési kötelezettség nem vonatkozhat a korábbi ingyenes közterület-használati engedélyekre, mert ott a főváros nem kapott ellenértéket. Az utcabútor szerződéseknél viszont ingyen reklámhelyet ajánlottak fel a cégek az önkormányzatnak, és ha a főváros azt kihasználná, akkor az után elképzelhető, hogy be kell fizetni az áfát.