Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kórházakba is nehezen jutnak be a mozgáskorlátozottak

2004.09.27. 12:29
Az akadálymentesítésért felelős szervek nem hangolják össze munkájukat, nem gondolkodnak rendszerben, így előfordulhat, hogy az alacsony padlós buszra azért nem tudnak felszállni a rászorulók, mert a megálló megközelíthetetlen a számukra, derült ki a főváros megbízásából írt, akadálymentesítésről szóló tanulmányból. Még a háziorvosi rendelőknek is csak a 18 százalékát tették járhatóvá a mozgáskorlátozottak számára.
A főváros akadálymentességéről jelentetett meg tanulmányt a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. A főváros megbízásából készített anyag az érintettek megkérdezésével, a jogi háttér feltérképezésével és helyszíni vizsgálatokkal készült.

A vonatkozó törvények - elsősorban az Alkotmány, az építési törvény és a fogyatékkal élő jogairól szóló - elrendelik ugyan a mozgáskorlátozottak és segítségre szorulók érdekeinek figyelembevételét, de sem szankciókat, sem pénzügyi forrásokat nem rendelnek a szabályok mellé, így a jogelvek a gyakorlatban bajosan érvényesülnek. A fogyatékos személyek jogairól szóló törvény szerint 2005. január 1-ig kellene például akadálymentesíteni a közhasználatú intézményeket, mivel ez a dátum tarthatatlannak tűnik, megoldásként felmerült a határidő kitolása. A tanulmány szerzői szerint jobb lenne inkább tisztázni a jogszabályok nem megfelelő fogalmait és a Pénzügyminisztérium bevonásával biztosítani az akadálymentesítés pénzügyi hátterét.

Próbálkozik a BKV, lemaradtak a szolgáltatók

A tanulmányban írtak szerint elfogadható a helyzet az állami intézményekben és a bevásárló központokban, melyek nagy része akadálymentes. Lemaradtak azonban az egészségügyi intézmények: a háziorvosi rendelőknek csupán a 18 százalékába juthat be egy kerekesszékes különösebb bonyodalmak nélkül, és alig van akadálymentes kórház.

A BKV esetében felemás a helyzet: az újonnan vásárolt tömegközlekedési eszközök a hannoveri villamos kivételével alacsonypadlósak, de a megállók, különösen a metró esetében, megközelíthetetlenek maradnak. Az aluljárók a tanulmány szerint tökéletesen alkalmatlanok a kerekszékkel vagy akár babakocsival való közlekedésre, és nagyon kevés esetben kerülhetők ki a felszínen. A négyes metró megállóit eleve lifttel építik, de a nemrég felújított kettes metró peronjaira csak az évtized végén juthatnak le lifttel a segítséggel élők.

A Studio Metropolitana által vizsgált bankok 20 százaléka, a szállodáknak pedig csak 8 százaléka volt akadálymentes. A vizsgált borozók, sörözők egyike sem felelt meg a követelményeknek. A kulturális létesítmények között a mozik vezetnek, ezeknek az 50 százaléka megközelíthető a segítséggel élők számára, a színházakban, múzeumokban, könyvtárakban ennél sokkal rosszabb a helyzet.

Fejetlenség

A tanulmány szerzői szerint a legnagyobb probléma, hogy a felelős hatóságok nem gondolkodnak rendszerben: az akadálymentessé tett intézmények sokszor elszigetelődnek a környék magas járdái és meredek lépcsői között. Egy frissen felújított útszakasznál odafigyelnek ugyan a mozgáskorlátozottak érdekeire, de a környező utcák járhatatlanok maradnak. Az alacsonypadlós járművek is hiába közlekednek, ha megállóik továbbra is megközelíthetetlenek.